Про що свідчать короткі терміни й місця дислокації нових полків Росгвардії: аналіз ISW

Російське командування завершило перекидання до Донецької області нових полків у складі Росгвардії.

Російське командування закінчило перекидання до Донецької області трьох новосформованих полків, які входять до складу 116-ї окремої бригади Росгвардії. Це означає, що окупанти створили окрему військову окупаційну силу та отримали постійний контроль над захопленими територіями України. Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

Костянтин Машовець, український військовий спостерігач, підтвердив розміщення російської 116-ї бригади спеціального призначення у місті Чистякове, яке знаходиться близько 70 кілометрів на схід від Донецька.

Дислокація нових полків бригади

  • 900-й полк спеціального призначення розміщено в селі Мелекіне (22 кілометри на південний захід від Маріуполя);
  • 901-й полк спеціального призначення дислокували у місті Сніжне (80 кілометрів на схід від Донецька);
  • 902-й полк спеціального призначення розміщений за сім кілометрів на північ від міста Чистякове.

За словами Машовця, бригада буде виконувати "стабілізаційні функції" на окупованій території України на "постійній основі".

Згідно з російськими ЗМІ, у вересні 2023 року Росгвардія почала формувати 116-ту бригаду спеціального призначення для служби в тимчасово окупованих районах Донецької області. Експерти ISW повідомили в жовтні, що ця бригада отримала російський танк Т-80БВ, який використовували бійці групи "Вагнера" під час збройного повстання в червні 2023 року.

За даними ISW, перекидання нових полків Росгвардії свідчать про намір Кремля посилити контроль РФ над окупованими територіями.

Машовець розповів також, що Росгвардія, ймовірно, перевела близько 6 тисяч військовослужбовців з Росії на тимчасово окуповану Україну в рамках розгортання 116-ї бригади спеціального призначення. Таким чином, чисельність особового складу Росгвардії на окупованих територіях України збільшилася до 34,3 тисяч військових.

Інститут вивчення війни не може самостійно перевірити цю інформацію, але вказані факти підтверджують недавні спроби РФ легалізувати доступ Росгвардії до вербування добровольців, передачу важкої військової техніки та розміщення 116-ї бригади спеціального призначення в окупованій Донецькій області.

За звітом ISW, "Росія намагається розширити сили Росгвардії для створення окремої військової окупаційної сили. Ймовірно, Москва намагається залучити та розгорнути військові окупаційні сили для подальшого перешкоджання контрнаступальним зусиллям України, встановлення постійного контролю над окупованими територіями та придушення партизанської активності, не закріплюючи передові війська на невизначеному терміні окупації".

Нагадаємо, українські військові знаходяться на східному березі Херсонської області.

Також зазначимо, що російська армія може атакувати Київ, якщо українські військові здадуть свої позиції на якійсь ділянці фронту, надаючи ворогу можливість звільнити сили.