Путіну вдалося відвернути увагу від Саміту миру заявою про "мирні" переговори, - ISW

Путіну вдалося відвернути увагу від Саміту миру заявою про

Заяви Путіна були спрямовані на саботаж Глобального саміту миру

Заяви російського диктатора Володимира Путіна про готовність Росії вести переговори з Україною були спрямовані на саботаж Глобального саміту миру у Швейцарії. Про це заявляють експерти Інституту вивчення війни (ISW).

Експерти вважають, що це була своєрідна інформаційна операція Кремля, націлена на підрив підтримки українських вимог щодо встановлення справедливого миру. Озвучивши свої вимоги щодо переговорів за день до саміту, Путін намагався відвернути увагу від головного завдання самого саміту - досягнення міжнародного консенсусу для миру в Україні.

Зазначимо, що серед "попередніх умов" для Росії була вимога визнання Україною незаконної анексії окупованих територій, демілітаризації та відмови від вступу до будь-яких блоків зовнішньої безпеки.

Міжнародні особи сприйняли заяви Путіна як спробу саботажу

Деякі західні політичні діячі заявили, що Росія намагалася зірвати саміт миру і привернути увагу до своєї відсутності. Вони вважають, що Росія не зацікавлена у переговорах. Так, віце-президент США Камала Харріс наголосила, що пропозиція Путіна була вимогою капітуляції України. З свого боку, прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте визнав потребу залучити Росію до мирного процесу, але відмітив, що зараз Путін не зацікавлений у переговорах. Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що Росія відкидає усі заклики до миру, а без участі РФ миру в Україні не досягти.

Також варто згадати, що президент України Володимир Зеленський порівняв ультиматум Путіна з політикою Гітлера.

Читайте також: