Росія незаконно утримує тисячі українців на окупованих територіях - ОБСЄ

В ОБСЄ заявили: незаконне утримання українських мирних жителів на окупованих РФ територіях - частина стратегії.

В Організації з безпеки та співробітництва в Європі повідомили, що незаконне утримання українських мирних жителів на окупованих Росією територіях є частиною систематичної, послідовної та навмисної стратегії, а також має масовий характер.

За інформацією організації, точне число цивільних осіб, які незаконно утримуються, неможливо встановити, проте їх кількість перевищує тисячу.

Після вторгнення РФ 24 лютого 2022 року ця практика вперше поширилася на всі регіони, що потрапили під російську окупацію, хоча вона вже використовувалася на окупованому Криму та в регіонах, підконтрольних "ДНР" та "ЛНР".

За доповіддю "загальна схема довільних затримань Російською Федерацією великої кількості українських цивільних осіб" залишається незмінною і може бути вважена основною рисою політики РФ на тимчасово окупованих територіях.

Загалом місії вдалося знайти достатньо підстав, щоб кваліфікувати те, що відбувається, як воєнний злочин і злочин проти людяності, який полягає в "тюремному увʼязненні або іншому суворому позбавленні фізичної свободи з порушенням фундаментальних норм міжнародного права".

Джерело: Радіо Свобода