Росія оголосила в розшук спортсменів, які виїхали до США

Фехтувальників Сергія Біду та його дружину оголосили в розшук

МВС Росії розшукує фехтувальників із російської збірної Сергія Біду та його дружину Віолетту Біду (Храпіну), які виїхали з Росії до США, повідомило видання "Медіазона".

За якою саме статтею розшукують фехтувальників, у картці розшуку не вказано. За інформацією видання, Сергій Біда потрапив під розшук не пізніше вересня, а його дружина - не пізніше жовтня 2023 року. Журналістам не вдалося знайти рішення про їхній заочний арешт.

Подружжя є відомими у російському фехтуванні. Сергій Біда, який був в спортивному товаристві "Динамо", здобув срібну медаль на Олімпійських іграх у Токіо у 2021 році. Віолетта Біда, яка тренувалася в ЦСКА, також брала участь в Олімпіаді та перемагала на міжнародних змаганнях.

Подружжя виїхало з Росії до літа 2023 року. У червні Академія майстрів фехтування США повідомила, що прийняла російських фехтувальників. В кінці місяця Американська фехтувальна федерація дозволила Сергію Біді брати участь у змаганнях на території США. Відтоді він неодноразово перемагав у різних змаганнях.

В липні Федерація фехтування Росії повідомила, що звільнила Олександра Глазунова, тренера подружжя, з посади старшого тренера збірної Росії через їхню участь в американських змаганнях "без згоди російської сторони".

Сергій Біда в коментарі "Медіазоні" висловив припущення, що причиною для кримінального переслідування міг стати їхній статус (на момент від'їзду Сергій був офіцером Росгвардії, а Віолетта - співробітницею Міноборони), але він відмовився коментувати цю версію.

Після початку війни проти України багатьох російських спортсменів відсторонили від участі в міжнародних змаганнях. В липні повідомили, що понад 200 російських спортсменів змінили або планують змінити своє спортивне громадянство, щоб продовжити кар'єру. Заступник голови Мінспорту РФ Олексій Морозов заявив у вересні, що понад сто російських спортсменів змінили спортивне громадянство.

Нагадаємо, українська тенісистка Катаріна Завацька заручилася з російським тенісистом Аленом Авідзбою. Вона проживає за кордоном і перебуває в стосунках із нареченим протягом шести років.