Росія знову масово відправляє на фронт зеків: ЗМІ назвали кількість

У Росії було звільнено близько 100 тисяч засуджених з в'язниць і вони були направлені на війну в Україну. Це різке зменшення кількості ув'язнених свідчить про те, що Міністерство оборони РФ продовжує рекрутувати в'язнів за традиціями "вагнерівців". За інформацією The Washingtonpost, заступник міністра юстиції Всеволод Вуколов оприлюднив цифру звільнених ув'язнених на початку місяця. За його словами, до вторгнення в Україну в лютому 2022 року в російських в'язницях перебувало близько 420 тисяч осіб, а тепер їх кількість знизилася до історичного мінімуму - 266 тисяч осіб.

Зараз російські сили великою мірою залежать від ув'язнених, яких рекрутують з колоній з обіцянкою помилування. Це практику започаткував Евген Пригожин, лідер ПВК "Вагнер", який загинув. Він почав вербувати засуджених для участі в війні в Україні та створив армію з 50 тисяч осіб. В'язні стали визначальною силою в кампанії "Вагнера" з захоплення Бахмута.

Зменшення кількості ув'язнених в Росії приголомшило громадян, що слідкують за пенітенціарною системою країни. Директорка правозахисної організації "Росія за ґратами" Ольга Романова сказала, що це шокуюча цифра. Вона пояснила, що на початку війни в російських в'язницях перебувало 420 тисяч ув'язнених, а звільнення проміжної цифри в 100 тисяч означає, що Міністерство оборони, ймовірно, залучило на війну приблизно 100 тисяч осіб.

Росгвардія рекрутує колишніх в'язнів, які служили в приватній військовій компанії "Вагнер". Це необхідно, щоб підкорити залишки найманців та посилити свою роль як внутрішнього органу безпеки, повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW). За словами представника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрія Юсова, українські сили стикаються з понад 400 тисячами російських солдатів в Україні, що достатньо лише для операцій на окремих ділянках фронту.