«Росіяни гірші за нацистів»: швейцарське видання дізналося, як змінився світогляд українських шахтарів під час війни

Місто Покровськ стало шахтарською столицею України після 2014 року. Незважаючи на постійні обстріли з боку Росії, воно продовжує працювати над забезпеченням країни вугіллям. Про це повідомляє швейцарська газета Neue Zürcher Zeitung, журналісти якої відвідали Покровськ.

Ситуація з працівниками компанії Метінвест, яка керує найбільшим шахтоуправлінням міста, також стала складною. З колишніх 10 000 працівників, близько 2 000 були мобілізовані або покинули Покровськ.

Директор шахти зізнається, що працювати в таких умовах дуже складно. Проте, місцеві жителі вважають, що треба продовжувати рухатися вперед незважаючи на війну.

Журналісти пишуть про те, що Покровськ став мішенню російських обстрілів. Відсутність безпеки виявилася на початку серпня, коли ресторан був зруйнований, а десять людей загинули. Незважаючи на цю небезпеку, молодь, добре одягнена, сидить у торговому центрі "Бульвар" на обтягнутих оксамитових кріслах і п'є флет-вайт, поруч з військовими ЗСУ, які вийшли з позашляховиків, щоб швидко поїсти.

Відстань від Покровська до фронту на Донбасі складає трохи більше 30 кілометрів, а до Авдіївки, де Росія проводить новий наступ, - 60 кілометрів. Незважаючи на важкі умови, шахтарі видобули понад 5 млн тонн коксового вугілля з січня по листопад 2023 року.

Шахтар-пенсіонер Олександр Бородаєв каже, що зараз люди страждають від війни. Росіяни обстрілюють лікарні та жорстоко вбивають цивільних. Він вважає, що росіяни гірші за нацистів. Син Олександра також втратив будь-яку симпатію до Росії після власного досвіду з втратою друзів.

Брат Дмитра, Олександр, працював на шахті, але зараз служить у ЗСУ на південному фронті.