Рослинне чи коров'яче молоко: що корисніше пити

У рослинному молоці, наприклад, мигдальному або вівсяному, міститься менше кальцію, вітаміну D і білка, аніж у коров'ячому.

Такі результатами дослідження науковців з Університету Міннесоти. Про це пише портал "Знаїмо".

Все більш поширеною є практика збагачення рослинного молока кальцієм і вітаміном D. Але у більшості йому все ще не вистачає такого ж рівня білка, який має коров'яче.

Аналіз включав понад 200 варіантів рослинного молока з мигдалю, кеш'ю, кокосу, льону, фундуку, коноплі, вівса, фісташок, риса, сої та волоських горіхів.

Половина з них були збагачені вітаміном D, дві третини збагачені кальцієм, і майже 20% мали рівень білка, подібний до коров'ячого молока.

"Звісно, ці поживні речовини можна отримати з інших джерел. Однак споживач може вважати, що рослинне молоко є рівноцінною заміною молочних продуктів, хоча насправді у більшості випадків це не відповідає дійсності", пише портал.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Обравши рослинну альтернативу коров'ячому молоку, варто читати етикетки продуктів. І вибирати ті варіанти рослинного молока, в яких зазначено кальцій і вітамін D як додані інгредієнти в достатній кількості. А також намагатися додавати до свого раціону інші джерела кальцію і вітаміну D.

Поточні рекомендації щодо харчування наголошують на тому, що рослинне молоко переважно не забезпечує отримання потрібної кількості деяких поживних речовин (передусім, білку, кальцію і вітаміну В12). Оскільки його вміст не є еквівалентними коров'ячому молоку, повідомляє портал.

Більшість людей (крім випадків алергії на білки коров'ячого молока) отримують користь від споживання традиційних молочних продуктів без доданого цукру із помірним вмістом жиру.

Напої, які містять цукор, можуть нашкодити здоров'ю. Тож найкращий напій це чиста вода. Для здоров'я серця потрібно мінімізувати вживання солі і цукру.

Міністерство охорони здоров'я порадило батькам, як дитині уникнути ожиріння.