Деяким українцям не зарахують стаж за останні 10 років

Українці отримають можливість зарахувати стаж роботи за кордоном

Українцям, які працювали за кордоном, буде спрощено облік страхового стажу. При цьому деяким особам можуть не зарахувати останні 10 років. Про це повідомили у Міністерстві соціальної політики.

Новий закон дозволяє враховувати роки роботи за кордоном навіть без угоди про пенсійне забезпечення між Україною та іншою країною. Для підтвердження стажу потрібно буде надати документ із даними про періоди легальної роботи за кордоном.

Ситуацію з врахуванням стажу після виходу з угоди СНД виправлять

Згаданий законопроект виправить ситуацію, що виникла після виходу України з угоди країн-учасниць СНД. Внаслідок цього громадяни України, які деякий час працювали в РФ, Білорусі та інших країнах, не отримували стаж за період роботи після 1991 року.

Тепер цей стаж буде зарахований, але заробітки та сплачені страхові внески за кордоном не враховуватимуться при розрахунку пенсії.

Обмеження стосуватиметься осіб, які були на службі у країні-агресора

На стаж роботи за останні 10 років обмеження буде застосовано лише до осіб, які проходили військову службу у силових структурах країни-агресора, працювали у судових чи правоохоронних органах на окупованих територіях або обіймали посади в органах влади на цих територіях.

Тим, кому це обмеження не стосується, буде зарахований увесь відпрацьований час у стаж. Проте можуть виникнути проблеми із документальним підтвердженням стажу після 2014 року.