РПЦ вимагає від попів читати молитви за так звану «СВО»

Російська православна церква вимагає від священиків щоденно читати молитву "про перемогу російської зброї" у війні проти України, яку називають СВО. Це вперше, коли таким чином офіційно регулюється підтримка бойових дій в середині церкви.

Ми вперше бачимо офіційний документ, яким регулюється внутрішньоцерковна підтримка бойових дій.

У молитві йдеться про те, що Росію напали, щоб "розділити і занапастити її єдиний народ".

У січні протоієрей Олексій Умінський був позбавлений священника настоятеля у храмі після того, як він відмовився читати провоєнну молитву, яка була введена в літургію Російської православної церкви за дорученням патріарха Кіріла.

Церковний суд визнав, що Олексій Умінський порушив священицькі обітниці.

Під час з'їзду Російської православної церкви було затверджено Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору "Сьогодення та майбутнє Російського світу". Цей документ є наказом для органів законодавчої та виконавчої влади Росії.

У документі йдеться про війну з Україною, яку попи вважають "національно-визвольною боротьбою російського народу" і про те, що територія України має увійти до впливу Росії.

Патріарх Кирило виправдовував війну президента Путіна проти України і подякував йому за це. Він також підтримує воєнні злочини армії окупантів.