СБУ ліквідувала ще три «схеми для ухилянтів»: серед затриманих – посадовець ВЛК

Служба безпеки України виявила три нові схеми нелегального виїзду за кордон чоловіків призовного віку. Поліцейські затримали організаторів цих незаконних дій, серед яких є посадовець ВЛК та власник компанії, яка використовувала вантажні перевезення як прикриття.

За певну суму грошей, військовозобов'язаним пропонували нелегальний виїзд за кордон шляхом фальшивих документів або ухилення від контрольних пунктів. Ці "послуги" коштували до 10 тисяч доларів або 375 тисяч гривень, в залежності від терміновості та способу переправлення через кордон.

Затримання у Львові

Спецслужби затримали лікаря-хірурга, який був членом комісії ВЛК. Він хотів отримати хабар за підписання фальшивих довідок про "наявність важких діагнозів" для ухилянтів. Виявлено, що на підставі цих фальшивих документів, його спільники з ВЛК готували неправдиві документи про непридатність призовників до служби.

Затримання на Одещині

Затримали особу, яка організовувала нелегальну міграцію призовників до країн Європейського Союзу через територію Придністров'я. Фігурант вивозив військовозобов'язаних на своєму авто, об'їжджаючи пункти пропуску.

Організатор співпрацював з іноземним партнером, який знаходив клієнтів через Телеграм. Гроші за переправлення фігурант отримував на свій криптогаманець.

Затримання на Закарпатті

Затримали власника транспортної компанії, який переправляв військовозобов'язаних за межі України як водіїв міжнародних вантажівок. Як тільки неправомірний водій покидає територію України, за кермо сідає родич фігуранта, який повертається назад.

Блок галереї

Проводяться розслідування за двома статтями Кримінального кодексу України: ст. 332 (незаконна переправа через кордон) та ст. 368 (одержання неправомірної вигоди службовою особою). Затриманим загрожує до 10 років ув'язнення.

Нагадаємо, українські спецслужби планують активізувати розвідувальні операції та диверсійні удари в Росію наступного року, щоб зблизити війну з Кремлем.