Сі та Путін планують створити Євразійський клуб безпеки

Сі та Путін планують створити Євразійський клуб безпеки

Лідер Китаю Сі Цзіньпін та російський диктатор Воодимир Путін виступили за тіснішу співпрацю між країнами Євразійського регіону з метою зміцнення безпеки, політичних і економічних зв'язків.

4 липня на другий та останній день саміту Шанхайської організації співробітництва (ШОС) в Астані (Казахстан) Сі Цзіньпін та Володимир Путін закликали члени організації до зміцнення єдності та спільного протистояння зовнішньому втручанню. Вони наголосили, що це необхідно перед реальними викликами і загрозами розколу. При цьому, їхні заяви застерігали від "менталітету холодної війни".

В своєму зверненні, Володимир Путін підкреслив необхідність створення "нової архітектури співробітництва, неподільної безпеки і розвитку в Євразії", яка замінила б застарілі європоцентристську і євроатлантичну моделі, що надавали переваги лише окремим державам. Путін також підкреслив, що новий Євразійський пакт про безпеку має бути доступним для всіх країн регіону, включно з членами НАТО.

Путін зазначив, що сучасний світ є багатополярним, з все більшою кількістю країн, які підтримують справедливий світовий порядок та готові захищати свої права і цінності. Водночас, він знову звинуватив Захід у втручанні в Україну та заявив, що Росія готова заморозити конфлікт, якщо Україна прийме умови Москви для переговорів.

Шанхайська організація співробітництва (ШОС) була заснована у 2001 році і включає Росію, Китай та країни Центральної Азії - Індію, Іран і Пакистан. Ці країни є важливими покупцями російських товарів, в тому числі нафти і газу.

Джерело: ZN.UA

Читайте також: