Скільки українських дітей Путін з Лукашенком вивезли до Білорусі: дослідження

За дослідженням Єльського університету, понад 2400 українських дітей віком від 6 до 17 років було вивезено до 13 установ на території Білорусі після вторгнення Росії в Україну. Цей звіт надає найширші відомості про роль Білорусі у російській програмі переселення дітей з України.

У звіті також стверджується, що Росія пропонувала гуманітарну допомогу тим, хто прагне покинути Україну, і відкидала звинувачення у воєнних злочинах. Дослідники отримали дані про те, що діти було вивезено з 17 міст різних областей України.

Щонайменше 2000 дітей було перевезено до дитячого центру "Діброва" у Мінській області Білорусі, а 392 дитини було розміщено в інших установах. Згідно зі звітом, Росія та білоруський режим сприяли переселенню дітей, здійснюючи їх виявлення, збір, транспортування і перевиховання.

Діти, потрапляючи до Білорусі, проходили військовий вишкіл і перевиховання, за що одобрювався самопроголошений президент Лукашенко. Наразі не відомо, скільки дітей продовжують перебувати в Білорусі.

Ексуповноважений з прав дитини Микола Кулеба заявив, що президент РФ Володимир Путін має на меті забрати українське дитяче населення, що є частиною його плану. Тимчасово окупованій Мелітополю загрожують штрафи та депортація жителям, відмовляються отримувати російські паспорти.