Що чекає на українських біженців у Польщі у 2024 році: головні зміни

Українським біженцям, які перебувають у Польщі, на початку 2024 року очікують зміни щодо тимчасового захисту, пільг та виплат на дітей.

Тимчасовий захист

Тимчасовий захист для українських біженців у Польщі триватиме до 4 березня 2024 року. Наразі немає остаточного рішення щодо його продовження до 2025 року. Тому умови перебування та пільги для українців залишаються без змін, що були актуальними у 2023 році.

Українці з тимчасовим захистом мають право працювати в будь-якій частині Польщі. Для цього їм потрібно оформити ідентифікаційний номер Pesel ukr протягом 30 днів з дати прибуття. Цей номер підтверджує наявність тимчасового захисту і дає право на безкоштовну державну медицину, а також доступ до шкіл і садочків.

Скасування пільг та виплат

Польський уряд може скасувати пільги для українських біженців, як заявив його речник Пьотр Мюллер.

«Регламент є тимчасовим і втрачає чинність в наступному році. Ніщо не є постійним, лише на час тривання збройного конфлікту. Положення просто втрачають чинність в наступному році. Наразі немає рішення про продовження тих речей, які закріплені в законі», – підкреслив речник уряду.

Мюллер зауважив, що етап, коли багато українців втікали з країни через війну, вже минув. Він виразив надію, що положення про допомогу українським біженцям «просто не знадобиться продовжувати». У той же час, посол України у Польщі Василь Зварич зазначив у інтерв'ю «Главкому», що закон, який надає українцям пільги на рівні з поляками, діятиме до березня 2024 року.

Підвищення виплат на дітей

Українські біженці в Польщі мають право на соціальну допомогу на кожну неповнолітню дитину у розмірі 500 злотих (4864 грн) щомісяця. З 1 січня цей платіж зрос до 800 злотих (7782 грн). Ті українці, які вже отримують цю допомогу, не потребують подавати додаткову заяву. Громадяни, які вперше оформлюють соціальну допомогу «800+», повинні відповідати певним вимогам: законно перебувати в Польщі та виховувати неповнолітню дитину.

Нагадаємо, ООН припиняє діяльність пунктів допомоги українським біженцям «Блакитна точка» в Польщі, які функціонували у транзитних зонах з початку війни. Центри припинять свою роботу до 31 грудня. Кожен третій українець, який перетинав українсько-польський кордон, отримував допомогу в «Блакитній точці».