Що станеться з організмом, якщо без підготовки почати бігати

Біг може нашкодити здоров'ю, якщо займатися ним без підготовки.

Цей вид спорт прийнято вважати одним з найефективніших способів тримати своє тіло в гарній формі, але він підходить не кожному, пише rbc.

"Люди роблять цей вид спорту важливою частиною свого життя. Хтось бігає вранці, а хтось ввечері. Хтось на вулиці, а хтось у спортзалі. Проте користь і шкода від цього майже однакова", - каже масажист-реабілітолог, який у минулому професійний легкоатлет Володимир Ткаченко.

Якщо порівнювати біг і ходьбу, то ходьба при мінімальній компресії буде давати максимум користі для ваших суглобів, для між серцевих дисків, для серцево-судинної системи, лімфатичної системи та всім тканинам і органам.

А от біг буде навпаки максимально травматичний. Завелика компресія на суглоби та міжхребцеві диски, тим паче при грижі дисків - бігати не дуже добре.

Як бігати правильно, щоб не нашкодити здоров'ю

Бігати можна, але варто зауважити, що без правильної підготовки навантаження на суглоби буде погано впливати на хрящики. Для того, щоб виділялась синовіальна рідина, яка живить суглоби - потрібна поетапна підготовка, каже експерт.

Тобто перед тим, як почати бігати, потрібно підготувати до цього своє тіло. Варто зняти спазми - і тут допоможе масаж. Крім масажу і зняття спазмів варто додати хоча б два тижні активної ходьби у своє життя.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Якщо суглоб буде затиснутий спазмами - він не буде виділяти достатньої кількості синовіальної рідини, що дозволяє відновлюватися суглобам і не травмувати їх.

Без підготовки ж компресія на суглоби буде дуже сильною і незабаром у вас з'являться проблеми зі здоров'ям.

Як не травмувати тіло під час бігу

Не бігати по стадіону по кругу, а використовувати пересічну місцевість, наприклад, ліс чи парк.

Використовувати правильне взуття, а краще пройти комп'ютерну діагностику стопи і разом зі спеціалістом обрати зручне і безпечне взуття для бігу з гарною амортизацією.

Після тренувань постійно відновлюватися: масаж, розтяжка, міжфасціальний реліз.

Все це допоможе вам мінімізувати травматичність та допомогти покращити відновлення тіла.

Часто люди соромляться червоного обличчя під час тренувань у спортзалі. Зіркова тренерка Аніта Луценко пояснила, що при тренуванні тіло перегрівається. Вихід тепла відбувається через шкіру. Відповідно, розширюються капіляри.

Коли обличчя червоне і в дні відпочинку від тренувань, і в стані спокою, зверніться до лікаря, це може бути ознакою збоїв у організмі.