"Спакували" агентів РФ, які скоригували удар по Києву 21 вересня

Кіберфахівці Служби безпеки затримали двох російських агентів, які коригували повітряну атаку РФ на Київ у ніч проти 21 вересня.

Напередодні цієї дати затримані надіслали росіянам координати для удару по місту, повідомила 27 вересня пресслужба СБУ.

"Основними цілями ворожої атаки були столичні об'єкти життєзабезпечення, зокрема енергогенеруючі підприємства. За даними слідства, наведенням російських ракет на Київ займались двоє місцевих жителів, які працювали на ГРУ. У поле зору воєнної розвідки РФ вони потрапили через свої антиукраїнські дописи у соцмережах, які поширювали після початку повномасштабного вторгнення агресора", йдеться у повідомленні.

Потім представник російського ГРУ дистанційно завербував обох чоловіків та поставив їм завдання щодо збору розвідданих на території Києва.

За вказівкою російської спецслужби агенти відслідковували місця базування та переміщення Сил оборони в столичному регіоні.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Для цього виходили на вулиці та приховано фіксували пункти дислокації українських захисників. Також фігуранти "втемну" використовували своїх знайомих, у яких випитували "потрібну" інформацію під виглядом побутових розмов.

Крім того, ворожі агенти надсилали своєму російському "куратору" фотографії та геолокації стратегічно важливих об'єктів енергетичної інфраструктури. Для передачі відомостей зрадники використовували месенджер, а щоб замаскувати "сеанси" зв'язку, створили декілька анонімних акаунтів.

За кожне виконане завдання зловмисники одержували гроші з Росії. Під час обшуків за місцями проживання обох фігурантів вилучено мобільні телефони, які вони використовували для фотографування українських об'єктів та листування з агресором. Також знайдено банківські картки, на які російські агенти отримували кошти від свого "куратора" з ГРУ.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили обом затриманим про підозру. Зловмисникам загрожує довічне ув'язнення.

В ніч проти 21 вересня в Києві та низці міст пролунали потужні вибухи під час повітряної тривоги. Росіяни здійснили чергову повітряну атаку по території України. Запустили крилаті ракети з літаків Ту-95МС. В Повітряних силах повідомили, що на нашу територію увійшло дві групи ракет: одна рухалась зі сходу у південно-західному напрямку, а друга летіла в напрямку Сумської області.

Гучно було на Черкащині, у Харкові, на Хмельниччині та у самому Хмельницькому. У Харкові чули до 10 вибухів. Також вони лунали в Рівному, Львові та Івано-Франківську. У частині Рівного зникло світло. На Львівщині вибухи звучали у Дрогобицькому районі.

Також росіяни завдали потужного ракетного удару по Черкасах вранці четверга. Під завалами опинилася людина. Внаслідок ракетного удару зруйнована будівля готелю. В результаті виникла пожежа, а також загорання торгівельних павільйонів на ринку. Зафіксовано 11 осіб, які звернулися за медичною допомогою.