Спікер парламенту Канади подав у відставку після запрошення ветерана СС "Галичина"

Спікер нижньої палати канадського парламенту, Палати громад, Ентоні Рота, у вівторок оголосив про відставку після запрошення 98-річного ветерана дивізії СС "Галичина" Ярослава Гуньки на виступ президента України Володимира Зеленського минулого тижня.

Про це повідомила "Європейська правда".

У короткій заяві Рота подякував парламентарям за довіру під час обрання спікером у попередньому й нинішньому скликаннях.

"З важким серцем повідомляю депутатів про свою відставку з посади голови Палати громад", сказав Рота.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

22 вересня спікер парламенту Канади під час виступу звернувся до Ярослава Гуньки, який був у залі під час візиту Зеленського до Канади.

У Палаті громад в той час також був прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо.

Спікер відрекомендував Ярослава Гуньку як українського та канадського ветерана Другої світової та назвав героєм, який служив у Першій українській дивізії й "воював за незалежність України проти російських агресорів тоді та продовжує підтримувати армію сьогодні".

Ентоні Рота подякував Ярославу за службу, а зала відреагувала оплесками.

Згодом спікера закликали піти у відставку колеги й члени уряду.

Дивізія СС "Галичина" входила до складу військ Ваффен-СС Німеччини, була сформована у 1943 році. У квітні 1945-го була переформатована і формально включена до складу Української національної армії, яка перебувала в підпорядкуванні Українського національного комітету, пише "Суспільне".

Нюрнберзький процес і так звана комісія Дешена, створена в Канаді у 1980-х роках, не підтвердили причетності учасників дивізії до воєнних злочинів.

У 2022 році Верховний суд України визнав, що символіка дивізії "Галичина" не належить до нацистської.

Володимир Зеленський прибув із неанонсованим візитом до Канади 21 вересня. У Торонто Зеленський і Трюдо зустрілися із представниками канадського бізнесу.

Президент України і прем'єр-міністр Канади підписали оновлену угоду про вільну торгівлю між країнами.