Стало відомо, чому Україні довелося закрити список спонсорів війни

Стало відомо, чому Україні довелося закрити список спонсорів війни

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) складало список міжнародних спонсорів війни, у який потрапляли компанії, що співпрацюють з Росією та сплачують там податки. Цей список викликав обурення серед міжнародних партнерів і недавно його прибрали.

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин пояснив, що компанії з європейською юрисдикцією тиснули не лише на Україну, але й на своїх політиків. Ці компанії були фінансовими спонсорами передвиборчих фондів політиків і впливали на них, щоб натиснути на Україну дипломатичними засобами.

Аргументом для закриття списку було відсутність юридичних підстав для його публікації.

"Україна, звичайно, має право робити все, що завгодно. Але якщо ви згадуєте якісь європейські компанії в негативному плані, мають бути критерії, відповідно до яких ви залучаєте або не залучаєте ті чи інші компанії до цього переліку", – наголосив Олег Пендзин.

Критерії повинні бути розроблені спільно з Європейським Союзом, а не окремою Україною. Проте, домовитися про ці критерії з Європейським Союзом було неможливо, тому Україна використовувала власне бачення. А репутація, яка є найціннішим активом у бізнесі, ставала на це лише виграшною.

"Наприклад, компанія METRO продовжує торгувати в Росії, хоча є французькою компанією, яка спокійно взаємодіє з урядом та президентом Франції", – зауважив Пендзин.

Читайте також: