Стало відомо, скільки коштуватиме Ізраїлю війна з ХАМАСом

Згідно з даними міністерства фінансів Ізраїлю, війна з ХАМАСом у Секторі Гази коштуватиме країні 51 млрд доларів. Прогнозується, що конфлікт триватиме від 8 до 12 місяців без участі інших організацій, таких як "Хезболла", Іран або Ємен. Однак, ця оцінка вважається оптимістичною.

При розрахунку загальних витрат враховано, що близько 350 тисячі ізраїльських резервістів, які були мобілізовані, незабаром повернуться до роботи. Протягом конфронтації, 1 мільярд шекелів витратимуться на оборону щодня. Крім того, 40-60 млрд шекелів будуть втрачені через зупинку економіки, 17-20 млрд будуть спрямовані на компенсацію бізнесу, а 10-20 млрд шекелів будуть виділені на реабілітацію постраждалих.

Голова Центробанку Греції, Янніс Стурнарас, висловив свої опаски щодо впливу війни на економіку ЄС. Він відзначив, що конфлікт на Близькому Сході вже призвів до зростання інфляції в найближчих перспективах і до стагнації в середньостроковому плані. Раніше, понад 300 економістів висловили свої прогнози щодо економіки та бюджету Ізраїлю у ​​відкритому листі до уряду країни, які також були неохайними.

Варто зауважити, що новий конфлікт між ізраїльтянами та арабами сильно покрижив економіку країни. Внаслідок найсерйознішої атаки на територію Ізраїлю з 7 жовтня, торгівля та робота у кафе та ресторанах на пустих вулицях зазнали великого спаду.