Штрафи, арешт рахунків, повістки поштою: у Генштабі відповіли, що зміниться для призовників з 16 липня

Генерал солдат маскимальное будующее бюджет
Генерал солдат маскимальное будующее бюджет

"Хвиля": всі військовозобов'язані повинні оновити свої дані до 16 липня

Згідно зі змінами, прийнятими в травні 2024 року, всі військовозобов'язані, резервісти та призовники повинні оновити свої військово-облікові дані до 16 липня 2024 року.

Оновити дані можна через ТЦК та СП, ЦНАП або застосунок "Резерв+". Громадяни, які не встигли оновити свої дані, можуть бути притягнені до адміністративної відповідальності.

На найпоширеніші питання, що хвилюють усіх потенційних призовників, у короткому відео відповіла підполковник юстиції Ірина Гарбуз, представник Центрального юридичного управління Генерального штабу Збройних Сил України.

Чи всім автоматично будуть виписані штрафи за несвоєчасне оновлення даних?

Автоматично штрафи виписуватися не будуть, оскільки згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення, накладення штрафу передбачається протягом трьох місяців з дати виявлення правопорушення, але не більше року з дати вчинення такого правопорушення.

Яка процедура отримання штрафу, хто буде виписувати штраф, скільки штрафів може прийти людині за одне правопорушення, несвоєчасне оновлення даних? Які ще санкції можуть бути?

За одне правопорушення передбачено накладання одного штрафу. Повноваження щодо притягнення до адміністративної відповідальності за неоновлення даних надано ТЦК та СП.

Уповноважена посадова особа ТЦК та СП буде складати адміністративні протоколи, збирати матеріали справи і подавати їх на розгляд до керівника ТЦК та СП, який буде приймати рішення щодо притягнення особи до адміністративної відповідальності.

Який порядок оскарження штрафів у суді? Під час оскарження штрафу у суді можуть виписати ще один штраф?

Всі громадяни, хто не згоден з накладеним штрафом, мають право звернутися до суду і оскаржити постанову про притягнення до адміністративної відповідальності. Це необхідно зробити протягом 10 днів з дня винесення постанови.

Під час розгляду справи в суді за неоновлення даних, людина не може бути притягнена ще раз до відповідальності.

Яка буде сума штрафу? Чи розглядають можливість продовжити період для оновлення даних?

Сума штрафу, передбачена статтею 210 Кодексу України про адміністративне правопорушення (за вчинення вперше адміністративного правопорушення), становить 17 000 гривень. За повторне протягом року - 25 500 гривень.

Арешт рахунків, арешт майна - чи передбачене це законом?

Якщо громадянин не сплачує штраф, справа може бути передана до органів державної виконавчої служби. В такому випадку на боржника, на майно боржника чи рахунки може бути накладено арешт.

Чи може бути штраф, якщо оновив контактні дані, але не пройшов ВЛК?

Оновлення даних не означає автоматичну необхідність проходити військово-лікарську комісію. Для проходження ВЛК громадянам будуть надсилатися окремі повістки.

Який алгоритм дій військовозобов'язаних, які знаходяться за кордоном та не оновили свої дані?

Військовозобов'язані, які знаходяться за кордоном, можуть оновити свої дані через застосунок "Резерв+" або звернутися до консульських установ.

"Укрпошта" буде розсилати повістки?

Згідно зі змінами в законодавстві, з 16 липня можлива розсилка повісток "Укрпоштою". Повістки будуть надсилатися на адреси, вказані при оновленні даних.

Що зміниться після 16 липня для тих, хто оновив дані, і для тих, хто цього не зробив?

Громадянам, які оновили свої дані до 16 липня, могуть надсилати повістки для проходження ВЛК. Тим, хто не встиг оновити дані, можуть бути застосовані штрафні санкції та тимчасове обмеження в праві користування транспортними засобами.

"Тож, закликаємо всіх громадян звертатися до представників ТЦК та СП для вирішення спірних питань", - підкреслили у Генштабі.

Читайте також