Судам в Україні довіряють найменше. Хто у лідерах

За даними опитування, здійсненого Київським міжнародним інститутом соціології протягом 4-20 вересня 2023 року, владні органи, яким найменше довіряють українці, є суди. Ця довіра становить лише 25%, що порівняно з 14% у 2021 році показує незначне збільшення.

Однак довіра до більшості органів у секторі безпеки помітно зросла протягом останніх двох років. Національна гвардія, Служба безпеки України (СБУ) і Національна поліція користуються найбільшою довірою українців. Довіра до Національної гвардії зросла з 50% до 72%, до СБУ - з 23% до 59%, а до Нацполіції - з 30% до 56%. Довіра до Ради національної безпеки і оборони також збільшилась з 27% до 49%.

За словами соціологів, "для СБУ та НПУ фактично бачимо зміну тренду з 'переважно не довіряють' на 'переважно довіряють'". Більшість (68%) вважає, що поліція може запобігти злочинам, а 55% вірять, що вона здатна розслідувати їх. Протягом останнього року ці показники також зросли.

Зауважено, що таке значне зростання довіри до органів безпеки вірогідно пов'язане з їхньою сприйняттям як елементів протистояння та оборони країни. Тобто громадяни сприймають ці органи як складові, що відстоюють і вигнють ворога.

В опитуванні було опитано 2005 осіб віком від 18 років.

Раніше Центр Разумкова опублікував результати іншого опитування, згідно з яким громадськість відзначила Алексія Арестовича і Дмитра Гордона в антирейтингу довіри. Щодо народних депутатів, найнижчий рівень довіри виявився в Юрія Бойка і Юлії Тимошенко.

Збройним силам України довіряють 95,8% українців, також високий рівень довіри волонтерським організаціям.