Територіальні поступки заради миру: скільки українців готові піти на це

За даними опитування КМІС, кількість українців, готових до територіальних поступок для завершення війни, поступово зростає. За період з травня до грудня 2023 року, їхня кількість збільшилась на 9%. Упродовж більшості цього періоду, 82-87% опитаних виступали проти будь-яких поступок, а 8-10% були готові до територіальних поступок. Однак після травня 2023 року, спостерігається зростання частки тих, хто готовий до поступок. В жовтні ця частка становила 14%, а в грудні вона зросла до 19%. Такі дані надала КМІС.

У той же час, відсоток тих, хто проти територіальних поступок, зменшується. З травня до грудня 2023 року, цей відсоток знизився з 84% до 74%. Соціологи також відзначають, що приріст частки тих, хто готовий до територіальних поступок, залежить від регіону. З травня до жовтня, приріст був помітний на Півдні і Сході країни, але з жовтня до грудня, він став помітним на Заході і в Центрі України.

Приклади цих змін є на Заході, де відсоток опитаних, готових до поступок, зріс з 9% до 20%, а в Центрі - з 10% до 15%. На Півдні і Сході, зміни в цій частці не так помітні, але соціологи все ж вказують на негативні тенденції.

Незважаючи на ці зміни, більшість українців у всіх регіонах залишаються проти територіальних поступок з боку Росії. Відсоток опитаних, які виступають проти таких поступок, складає від 68% до 79% залежно від регіону.

Варто зазначити, що більшість українців вважають, що навіть при значному скороченні підтримки від Заходу, Україна повинна продовжувати бойові дії для тиску на Росію, навіть з урахуванням ризиків для контрольованих територій.