У Фінляндії закривають культовий музей Леніна

Закриття музею Леніна в Тампере після 78 років

У фінському місті Тампере музей Леніна, заснований товариством "Фінляндія-СРСР", припиняє своє існування після 78 років функціонування. Цю новину повідомило Yle.

У період холодної війни музей став символом східної політики Фінляндії й був відвіданий всіма відомими радянськими лідерами.

Після розпаду СРСР музей Леніна став місцем ностальгії для відвідувачів, оскільки він був єдиним музеєм Леніна у світі. В 2016 році музей пройшов повну реконструкцію, а назва залишилася такою ж, хоча фокус експозиції змінився на критичні моменти історії Радянського Союзу.

Директор музею Калле Калліо зазначив, що історія східних відносин залишається цікавою для сучасної публіки та новий музей східних стосунків Nootti стане по-справжньому поважним музеєм. Рішення про закриття музею Леніна та створення Nootti прийнято самим музеєм, незалежно від політики та спонсорів.

В Україні також відбуваються зміни у навчальній програмі для школярів. Більшість російських та білоруських письменників виключено з програми зарубіжної літератури на користь творів інших авторів, таких як Жан де Лафонтен, О. Генрі та інші.

Український інститут національної пам'яті визнав фаховий висновок щодо об'єктів Михайла Булгакова символом російської імперської політики. Проте Музей Булгакова в Києві вважає це рішення "ненауковим і маніпулятивним". Вони заявляють, що висновок Інституту нацпам'яті містить багато необґрунтованих, емоційно забарвлених тверджень та розмитих інтерпретацій.