"Україна може втратити підтримку" - які небезпеки від нового спікера-трампіста у Конгресі США

Майк Джонсона, прихильник Дональда Трампа, був обраний спікером Палати представників Конгресу США. Він є представником республіканської партії і походить з Луїзіани. Джонсон відомий своїми консервативними поглядами і підтримкою крайніх правих ініціатив.

Gazeta.ua попросила коментар у політолога Валерія Гончарука про можливі наслідки кризи в США для України. Гончарук зауважив, що, хоча Джонсон голосував за надання ленд-лізу Україні, його утримання від вступу до клубу республіканців, які підтримують Україну, поставило під питання надання допомоги. Зараз Джонсон є спікером Палати представників, і від нього залежатиме порядок денний і послідовність розгляду законопроектів. Наприклад, питання про надання допомоги Україні може бути включено до пакету разом з допомогою Ізраїлю і Тайваню або розглядатися окремо.

Однак Гончарук підкреслив, що багато залежатиме не тільки від спікера, але й від домовленостей між різними партіями. Якщо демократична партія підтримуватиме допомогу Україні, але буде мати недостатньо голосів, то співпраця з депутатами республіканської партії може допомогти ухвалити потрібні рішення. Проте, криза у Конгресі і конфлікти між адміністрацією Байдена і більшістю республіканців можуть призвести до стагнації роботи усього Конгресу, що загрожує недопомогою Україні.

Джонсону також властиво шукати компроміси і знаходити спільну мову. Однак, якщо він не зможе цього зробити, то це може призвести до стагнації роботи Конгресу, що несприятливо впливатиме на Україну. Гончарук зауважив, що основна небезпека полягає в стагнації Конгресу, оскільки це може перешкодити наданню допомоги країні. Отже, розвиток подій буде залежати від співпраці адміністрації Байдена та української сторони з американським Конгресом.

Варто зауважити, що Gazeta.ua розмістила посилання на свій телеграм канал новостей - INKORR.