Україна стала заручником внутрішньополітичної боротьби у США

Демократи висловлюються про необхідність швидкого прийняття згуртованого пакету допомоги для України та Ізраїлю, але республіканці вивели законопроєкт щодо допомоги лише для Тель-Авіва через Палату представників, яку вони контролюють. Відповідно, демократи заблокували його в Сенаті, де вони мають перевагу.

Я вважаю, що те, що відбувається в Сполучених Штатах щодо України, більше схоже на внутрішньополітичну боротьбу. Це пов’язано з наближенням президентських виборів у США, які відбудуться у листопаді 2024 року, а не з дійсним ставленням конгресменів та сенаторів до нашої країни.

Всі заяви про примусове зменшення допомоги для України є внутрішньополітичним шантажем демократів щодо республіканців. Вони це роблять, щоб підірвати рейтинги опозиції перед президентськими виборами.

Оскільки Україна все одно є популярною у США, підтримка нашої країни серед американського населення може знижуватись, але вона все ще висока. Тому Україна залишається інструментом для президента Байдена та демократів загалом, яким можна грати, щоб понизити рейтинги республіканців. Особливо актуалізуючи зв'язок Росії з ХАМАС або іншими терористичними темами у ЗМІ.

У свою чергу, республіканці малюють Україну в чорних тонах саме тому, що її підтримують демократи. Це негативно впливає на нашу довіру серед простих американців, тому збільшує бажання республіканців грати на цьому. Але ми стали заручниками внутрішньополітичної боротьби, і нічого з цим не зробиш. Єдиний спосіб протистояти цьому - ефективна інформаційна політика, проте наразі не маємо її.

З усього вище сказаного можна припустити, що деякі бюрократичні затримки з наданням допомоги нашій країні з боку США можливі, але такі затримки відбувалися раніше, навіть коли у нас була повна підтримка з обох політичних партій. Щодо справжнього зниження допомоги, я вважаю, що цього не станеться. Принаймні до президентських виборів у листопаді 2024 року у США.

Також варто враховувати, що Байден вже заявив, що ветую закон про підтримку Ізраїлю, якщо у ньому не буде підтримки для України. Проте верхня палата конгресу вже не пропустила такий законопроєкт. Тому позиція Білого дому щодо цього питання є дуже чіткою.

Також треба враховувати, що США можуть використовувати незавершеність допомоги нам як засіб тиску на наші внутрішньополітичні рішення, наприклад, в кадровій політиці.