Українцям треба буде заробляти бали для отримання більшої пенсії

Українці збирають бали для пенсії
Українці збирають бали для пенсії

Пенсійна реформа в Україні: деталі від заступника міністра соцполітики

Заступник міністра соцполітики Дар'я Марчак розповіла про деталі великої пенсійної реформи в Україні. За її словами, у процесі підготовки до реформи Мінсоцполітики використовувало досвід західних країн, зокрема Литви. Головна мета реформи полягає у компенсації девальвації розрахункової пенсії з приводу старіння зарплатної бази.

Нова система передбачає, що пенсії складатимуться зі двох частин: соціальної та індивідуальної. Соціальна частина буде однаковою для всіх громадян, але індивідуальна буде залежати від стажу та зарплати працівника. Якщо протягом року заробіток був середнім, то отримуються одиниці балів. За кожне удвічі більше заробітку нараховується додатковий бал. Наприклад, якщо заробіток у п'ять разів більше, то отримаються п'ять балів. Якщо заробіток менший за середній, то кількість балів буде меншою.

"Вплив Литви на нашу пенсійну реформу великий. У них система працює таким же чином. У 2023 році кожен пенсіонер в Литві отримує 5,7 євро за кожен бал."

Згідно з цими обчисленнями, якщо особа відпрацювала 35 років і отримувала середню зарплату, то їй нараховується один бал, що гарантує 200 євро пенсії. Проте це є лише індивідуальна частина, а соціальна частина у Литві складала більше 246 євро на місяць. Тому пенсіонер в Литві з таким стажем та зарплатою отримує майже 446 євро або 18,5 тисяч гривень.

Варто нагадати, що також є можливість вийти на пенсію на 15 років раніше, як пояснюють українцям.

Читайте також