"В Офісі президента йдуть консультації" – як в Україні запрацював ринок партій

Під час війни проведення виборів неможливе. Однак це не означає, що політики вже не почали цікавитися підготовкою. В Офісі президента консультуються щодо можливості проведення виборів. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів Олександр Кочетков, політолог і політтехнолог.

"Зараз відбувається пожвавлення цікавості чи можна знайти партію, яку можна отримати, на яких умовах, чи є партії, які мають загальнонаціональний статус. Тобто мають 12 зареєстрованих організацій у 12 областях. Пожвавлення купівлі і продажу поки не таке активне. Цікавість, що люди з'ясовують ситуацію на майбутнє, пов'язана із закликами наших партнерів щодо необхідності виборів. Є інформація, що в Офісі президента консультуються щодо можливості проведення виборів. Але там дуже багато проблем не зрозуміло, як залучити бійців ЗСУ, як надійно і прозоро залучити переселенців і біженців. Ці проблеми дуже складні", сказав Кочетков.

Але консультації йдуть. Зокрема, як зекономити провести одразу вибори і президента, і депутатів, уточнив політолог.

"Або які вибори треба спочатку бо терміни швидше добігають саме у парламенту. Такі питання обговорюють. Тому ті, хто хочуть брати участь у виборах, починають з'ясовувати ситуацію. Є чутки, що політична сила Петра Порошенка, намагається активно з'ясувати, хто у них на місцях активно працює, де діють офіси. Політичні сили готуються. Звідси і цікавість тих, хто ще не був у політиці, але хоче до неї увійти", додав Кочетков.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Ціни на партії зараз будуть нижчі, наголосив політолог.

"Раніше 50 тисяч доларів це була партія з організацією та реальними членами. Але таких майже не залишилося. Здебільшого пропонували за 20-30 тисяч більш-менш, але треба ще виконувати певні юридичні процедури. Зараз ціни будуть нижчими. Те, за що раніше просили 20 тисяч, з радістю віддадуть за 10. Тому що у державі мало грошей", пояснив Кочетков.

В Україні вже підрахували, скільки коштуватимуть парламентські, президентські та місцеві вибори наступного року. Голосування за президента - 5,41 млрд грн, вибори до Верховної Ради 3,74 млрд грн і місцевих рад 653,3 млн грн.