В Україні до кінця року прогнозують зростання цін на хліб: відома причина

До кінця поточного року ціни на хліб та хлібобулочні вироби в Україні підвищаться.

Подорожчання почнеться вже в жовтні і становитиме приблизно 5%. Про це попередив президент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко в коментарі "Delo.ua".

Згідно зі статистикою за липень цього року, середні ціни на найбільш популярні хлібобулочні вироби становлять:

- хліб пшеничний з борошна вищого ґатунку - 41,9 грн (в Києві - 62,6 грн);- хліб житній, житньо-пшеничний - 36 грн (41,1 грн); - батон (500 г) - 22,4 грн (22,7 грн).

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Головними проблемами українських пекарів є збереження високих цін на пшеницю 2-го класу, яка використовується для випікання хліба, а також недостатня її кількість на внутрішньому ринку. Наразі вже можна говорити, що до кінця сезону хлібопекарська галузь може недоотримати майже 1 млн тон пшениці 2-го класу", - підкреслив Дученко.

Також на ціну хліба і хлібобулочних виробів впливатиме здорожчання енергоносіїв і пального через повернення його оподаткування.

Крім того, на сьогодні пекарі отримують низькі зарплати, тому можливість їх підвищення є вкрай важливою для збереження кадрового потенціалу хлібопекарської галузі.

На думку Юрія Дученка, всі ці фактори стануть причиною для росту цін на хліб та хлібобулочні вироби в межах 5-10% до кінця року.

Після рішення НБУ скасувати фіксований курс долар може сягнути 45 гривень, що вплине на ціни на пальне.

До кінця року воно може подорожчати до 65 грн за літр. Про це розповів засновник мережі АЗС "Прайм" Дмитро Льоушкін.

На його думку, перехід до гнучкого курсу призведе до девальвації гривні, що потягне вгору ціни на стелах українських АЗС.