В Україні ввели новий вид кримінального покарання: Зеленський підписав закон

В Україні запровадили новий вид кримінального покарання у період воєнного стану ‒ пробаційний нагляд.

Відповідний закон 26 вересня підписав президент Володимир Зеленський. Про це свідчать дані картки законопроекту на сайті парламенту.

Законопроект №9185 Верховна Рада ухвалила ще 23 серпня.

Пробаційний нагляд передбачає комплексний вплив на правопорушника без ізоляції від суспільства. Таке покарання може бути призначене на строк від одного до п'яти років, а для неповнолітніх ‒ від одного до двох років.

Пробаційний нагляд буде полягати в обмеженні прав і свобод засудженого, визначених законом і встановлених вироком суду. Застосовуватимуться наглядові та соціально-виховні заходи без ізоляції від суспільства.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Засуджені до такого виду покарання будуть зобов'язані виконувати визначені законом та покладені судом обов'язки та з'являтися за викликом до уповноваженого органу з питань пробації. Іноді на засуджених можуть вдягати електронні браслети.

Пробаційний нагляд буде альтернативою обмеженню волі. На нього замінять кримінальне покарання у виді арешту (крім кримінальних правопорушень, вчинених військовослужбовцями).

Новий вид покарання може бути застосований за:

умисне легке тілесне ушкодження;

домашнє насильство;

погрози вбивством;

зараження венеричною хворобою;

експлуатацію дітей;

перешкоджання професійній діяльності журналістів;

ухилення від сплати аліментів;

публічні заклики до вчинення теракту;

наругу над могилою;

ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів;

створення або утримання місць розпусти й звідництво;

незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту тощо.

Автори закону сподіваються, що він дозволить оптимізувати діяльність слідчих ізоляторів. А це сприятиме зменшенню кількості людей у місцях несвободи та забезпечить додаткові можливості для виправлення правопорушників без ізоляції від суспільства.

Ініціатори закону також обґрунтовують його необхідність тим, що в умовах воєнного стану варто оптимізувати слідчі ізолятори. Зокрема, шляхом збільшення місць унаслідок ліквідації арештних домів, в тому числі й для утримання військовополонених.

За інформацією Міністерства юстиції, в Україні закон про пробаційний нагляд на практиці запрацює через пів року.

У випадку, якщо засуджений не виконуватиме встановлені судом обов'язки під час перебування на пробації йому можуть обмежити волю до трьох років.