Вчені відновили древнє пиво

Древній сорт пива відтворили чеські вчені у співпраці з невеликою експериментальною пивоварнею.

Вони провели лабораторний аналіз зразків пилку, вилучених із давнього кельтського поховання у Моравії, пише Arkeonews

Дослідники з Палацового університету в Оломоуці та Карлового університету в Празі проводили дослідження у печері Бичачої скелі. Там знайшли поховання людей гальштатів, докельтських жителів центральних та альпійських регіонів Європи.

"Нашою метою під час цих розкопок було отримати зразки ґрунту, придатні для всебічного лабораторного дослідження. Ми наткнулися на похоронні камери, характерні для гальштатської епохи, і в цих камерах знаходився не тільки ґрунт, а й органічні та ботанічні залишки. Ці зразки служили життєво важливим матеріалом для хімічного та пилкового аналізів, що зрештою виявилося ключовим у наших пошуках", - сказала археологиня Зузана Голець Мирова.

У Ботанічному інституті Брно провели аналіз зразків пива. Знайшли сліди проса та різних трав.

"Доісторичні сорти пива, як правило, містили інгредієнти, відібрані як для смаку, так і для збереження. До них належали таволга (Filipendula ulmaria), шавлія (Salvia officinalis) та полин (Artemisia vulgaris), які надавали пиву характерну пікантну гіркоту Особливо несподіваною для нас була присутність конюшини, незвичайної добавки, яка зазвичай не асоціюється з пивом, після чого ми прийшли до висновку, що пилок конюшини найчастіше міститься в меді, і припустили, що мед міг підсолоджувати це давнє пиво", - вказала Голець Мирова.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Матеріали для пивоваріння нерідко клали у поховання.

Пиво це зварили без хмелю. До раннього середньовіччя його не використовували.

"Це пиво відрізняється від сучасних сортів, оскільки в ньому немає хмелю. Натомість трав'яні компоненти надають йому унікальної суміші гіркоти і терпкості, що нагадує смак грюйту - безхмельний", - вказала дослідниця.

У Баварії археологи виявили скелет жінки 18-25 років, яка померла близько 500 року н.е. Її поховали зі скляним намистом, золотим кольє, кулькою з гірського кришталю, кількома фібулами та посудиною.