Велика Британія назвала винних у смерті росіян

Велика Британія повідомила, що вину слід зводити до президента РФ Володимира Путіна в зв'язку зі смертю своїх громадян. Це заявив політичний координатор постійного представництва Великої Британії при ООН Том Фіппс на засіданні Ради Безпеки ООН, яке відбулося в суботу на запит Москви щодо обстрілу Білгорода.

Якщо Росія хоче звинуватити когось у смерті росіян у цій війні, то слід починати з президента Путіна. Президент Путін несе відповідальність за відправку багатьох тисяч російських військовослужбовців на безглузду смерть

Фіппс нагадав, що в 2022 році Путін заявив, що його вторгнення на Донбас має зупинити "геноцид". Однак Міжнародний суд ООН скасував ці звинувачення і наказав Росії припинити вторгнення.

Справжні цілі Росії були розкриті, коли вона спробувала незаконно анексувати територію України. Невдала спроба перемогти Україну у військовому плані змусила Росію перейти до безвибіркових нападів на цивільне населення

Фіппс підкреслив, що війну розпочала саме Росія і Україна має право захищатись.

Російський представник в ООН Дмитро Полянський заявив, що його країна вимагає невідкладної зустрічі Радбезу ООН. Він звинуватив Україну у "вбивстві мирних жителів" за допомогою боєприпасів з Чехії і вимагав присутності посла Чехії при ООН на засіданні. Чехія відмовилася брати участь у засіданні.

Вибухи в російському Білгороді

30 грудня в центрі російського Білгорода сталися потужні вибухи. За повідомленнями, вони відбулися в житловому секторі та біля торгового центру "Маяк", де зазвичай проводяться новорічні заходи. Також постраждалий район Уразове Валуйського міського округу. Будівля фізкультурно-оздоровчого комплексу, близько 20 приватних будинків і лінія електропередачі були пошкоджені.

Українські спецслужби заявляють, що причиною вибухів у російському Білгороді є діяльність російської протиповітряної оборони.