"Вибори" Путіна можуть бути шансом для України

У The Guardian дослідниця політичного насильства та репресивних режимів, доцентка кафедри політичних наук Університету Торонто Ольга Чиж розповіла про значення "виборів" для Володимира Путіна.

У грудні Володимир Путін оголосив про свою кандидатуру на посаду президента Росії на п'ятий термін. З цим пов'язана нова хвиля цинізму та покори, яку світ має спостерігати. Країна вже готується до чергових "виборів", про які можна сказати, що це лише театралізоване дійство.

Перед "виборами" у Росії відбуваються так звані косметичні трансформації. Вулиці прибираються, будівлі фарбуються, пенсіонерам дають виборчі заохочення у вигляді безкоштовних пакетів їжі. В день "виборів" студентів та держслужбовців збирають на виборчі дільниці, щоб вони проголосували за Путіна.

Авторитарні вибори є критично важливим інструментом для диктаторів, щоб зберегти владу.

Авторитарні вибори - це не просто дійство, а важливий інструмент диктаторів. Якщо такий "вибори" організовано ефективно, вони підтверджують владу правителя. Та якщо їх провести невдало, це може загрожувати всьому режиму.

Кожен політичний лідер потребує підтримки свого оточення, і Путін - не виняток. У Росії це його близькі друзі та довірені особи, які мають велику владу і допомогли йому досягти успіху. Для збереження своєї влади він використовує "вибори" для зміцнення своєї підтримки і підмінює опозиційних кандидатів.

Незалежно від результатів "виборів", Путіна очікують внутрішні виклики та зовнішні загрози.

Помилки Путіна можуть послабити його позиції серед еліти, особливо якщо стануться значні втрати на полі бою в Україні, сплеск інфляції чи корупційний скандал. Такі події можуть стати нагодою для тих, хто хоче послабити владу диктатора.

Цей період перед "виборами" визначатиме подальші дії Путіна. Якщо він зуміє знову зміцнити свою позицію, то буде готовий до нових репресій та ескалації в Україні. Але якщо справи підуть не так гладко, він може витратити багато зусиль на підтримку свого оточення і не зосереджуватися на мерзенних цілях.

Переклад з Gazeta.ua