"Війна прийшла до Криму" - The Economist

Стаття у британському виданні The Economist

Українські ракети потрапили в штаб Чорноморського флоту Росії близько полудня 22 вересня. На цей раз ніякого приховування інформації бути не могло. Після атаки українців на найближчий командний пункт два дні до цього цензори видалили більшість постів у соцмережах, написаних місцевими жителями. Але удар серед дня по центру Севастополя по місцю наради вищих генералів зам'яти було неможливо. Місцеві чати гули чутками.

"576-й день триденної війни за взяття Києва", - говорило одне з них. "А як там щодо наших червоних ліній? Пора стерти цих кривавих укрів з лиця землі", - пише інший.

На тлі заяв України про загибель десятків офіцерів, російська влада навіть почала включати сирени раннього попередження про повітряну тривогу в Криму, чого раніше не робили.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Через півтора року війна Володимира Путіна серйозно підійшла до Криму. З початку літа Україна значно активізувала удари по півострові, анексованому Кремлем практично безкровно у 2014 році. Використовуючи поєднання нових саморобних дронів і крилатих ракет іноземного виробництва, вона завдавала ударів по військових базах, аеродромах та центрах управління.

13 вересня в результаті удару по сухому доку "Севморзаводу" в Севастополі було знищено десантний корабель і один із шести підводних човнів, здатних запускати крилаті ракети. На день пізніше дрони та українські крилаті ракети знищили новітню систему ППО С-400, експортна ціна якої більше $1 млрд 23 вересня, через день після удару по штабу, черговий залп крилатих ракет вразив пірс у Севастополі. Повільно та методично Україна скорочує вогневу міць Росії у Криму.

Будь-який успіх України в деградації авіації, залізниць та логістики в Криму підриває російські війська, які безпосередньо постачаються в Запорізькій області з півострова

Українські військові джерела твердять, що операції не обов'язково самоціль. Їх скоріше слід розглядати як допоміжні засоби двох важливіших зусиль. По-перше, це наземний контрнаступ України в Запорізькій області. За їхніми словами, будь-який успіх України у деградації авіації, залізниць та логістики підриває російські війська, які безпосередньо постачаються з півострова.

Другий напрямок військово-морське змагання на Чорному морі. Тут Україна намагається позбавити Росію монополії у морі та відновити контроль над життєво важливими морськими шляхами. Вона знищує російські військові кораблі скрізь, де тільки може, а решту відтісняє на таку відстань, яка максимально ускладнює завдання ударів по портах, містах і новому морському коридору України. Процес розпочався у квітні 2022 року з затоплення флагманського російського корабля "Москва", ураженого крилатою ракетою "Нептун" українського виробництва, в роботі якої ВМФ РФ навіть не був упевнений. З того часу Україна потопила чи пошкодила щонайменше 19 російських кораблів.

Безпека морського коридору з Одесою залежить від ставки на те, що РФ не буде атакувати цивільні судна, що плавають під нейтральними прапорами, і реальна загроза відплати, якщо цього виявиться недостатньо

Економіка України спирається на успіх нового морського коридору до Одеси та з Одеси, про який було оголошено у серпні, після відмови Росії продовжити зернову угоду. Безпека маршруту, що проходить через берегову лінію в територіальних водах України, залежить від двох речей - ставки на те, що РФ не атакуватиме цивільні судна, що плавають під нейтральними прапорами, та реальна загроза відплати, якщо цього виявиться недостатньо.

Останнє вже реально. На початку війни російські військові кораблі розташовувалися загрозливо близько до Одеси. Сьогодні вони рідко заходять у північно-західну частину Чорного моря визначне досягнення для українського ВМФ, який не має жодного бойового корабля.

"Українці адаптувалися та перетворили на москітний флот морські дрони, ракети і артилерію. Це класична стратегія відмови від моря, яку інші використовували проти британського Королівського флоту в минулому", - каже Джон Форман, колишній британський військовий аташе у Москві та Києві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна досягне своїх військових цілей" Пітер Дікінсон про візит Блінкена

Українські стратеги послідовно називають Крим ахіллесовою п'ятою Росії він має вирішальне значення для їх здатності проектувати силу та утримувати окуповані території, але вразливий перед відрізанням. У статті, написаній у вересні 2022 року спільно з головнокомандувачем України Валерієм Залужним, наголошується на необхідності зробити "почуття дискомфорту в Криму гострішими, природнішими і відчутнішими".

Нові обставини зробили цю мету ще більш актуальною. Контрнаступ ще не призвів до прориву, на який багато хто сподівався. Зокрема, він не привів Крим до зони досяжності артилерії з півночі. Необхідно показати результати в інший спосіб.

Ще важливішими є нові можливості у руках українських планувальників. Нові розробки, надані виробникам дронів на початку 2023 року, зроблять доступними нові повітряні та морські атаки. Деякі військово-морські дрони, такі як ті, що їх використали для ударів по Керченському мосту, розроблялися вже багато років. Але інші, такі як підводний безпілотник "Марічка", що має вибухову потужність 450 кг, з'явилися зовсім недавно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китайці декілька разів натякали Путіну закінчувати війну. Побачили слабкість" - полковник

Україна також має нові ракети - постійні потоки крилатих ракет Storm Shadow і SCALP з Великої Британії та Франції, а також нову версію "Нептуна" класу "земля-земля", яка потопила "Москву".

"Велика зміна полягає в тому, що ми отримали нові ракети та розвіддані. Як тільки маємо ціль і можемо її досягти, робимо це", - каже джерело в генштабі України.

Інші крилаті ракети перебувають у стадії розробки.

"Нам потрібен аналог російських "Калібрів" та Х-101", - каже джерело, зазначаючи, що швидкість, маневреність та скритність цієї зброї ускладнюють її перехоплення.

Ганна Шелест, експерт із безпеки з Одеси, каже, що Україні не доведеться далеко ходити за експертами. За її словами, колишня ракетна наддержава до 2014 року розробляла кілька "божевільних проєктів світового рівня". Вони були законсервовані через відсутність фінансів або, у деяких випадках, через саботаж.

"Було багато випадків, коли документи пропадали чи не підписувалися", каже вона.

Деякі з цих проєктів забуті. Створення нової ракети зазвичай займає близько десяти років, але виведення на ринок старих прототипів буде значно швидше.

Проте, хоча Україна продовжує досягати успіхів у боротьбі зі своїм могутнішим противником, неясно, чи настане колись переломний момент. Андрій Риженко, капітан українського флоту у відставці, каже, що кампанія зі створення загроз для Криму триватиме аж до зими. Очікуване прибуття американських ракет ATACMS, обіцяне президентом Джо Байденом минулого тижня, допоможе розширити вогневу міць.

Україна продовжить шукати слабкі місця Росії та погіршувати російську оборону та логістику в Криму

"Ми продовжимо шукати слабкі місця Росії та погіршувати російську оборону та логістику", - каже Риженко.

Росія коригує свою тактику у відповідь на нову загрозу. Вона перевела деякі зі своїх кораблів у безпечніші порти, такі як Новоросійськ, на іншому березі Чорного моря. Але психологічна важливість Криму для Путіна означає, що він, швидше за все, буде чіплятися за нього. Україна значно погіршила "співвідношення військово-морських сил" Росії - оперативний крок, який вона вживає для обліку дронів, радарів, берегової артилерії, а також військових кораблів. Хоча до паритету ще далеко.

На початку війни російський флот встановив співвідношення сил на рівні 12:1. Сьогодні рахунок 4:1.

Переклад Gazeta.ua