ВМС ЗСУ розповіли про різку зміну ситуації в Азовському морі: подробиці

Після тривалої перерви російські окупанти вивели в Азовське море кораблі, які є носіями крилатих ракет типу "Калібр".

Тож наразі ситуація в Чорному морі напружена, але контрольована. Зараз в цій акваторії перебуває до п'яти російських кораблів, повідомив на брифінгу речник Військово-морських сил Збройних сил України Дмитро Плетенчук.

"Новим є наявність зараз в Азовському морі двох ракетоносіїв, загальний залп може складати до восьми ракет. Окрім того, там перебуває один бойовий корабель. Чим це викликано, поки що сказати не готовий, але бачимо не те щоб зміну тактики, вони намагаються періодично переміщувати ці одиниці між портами", - сказав Плетенчук.

Він уточнив, що йдеться про два порти у тимчасово окупованому Криму - Феодосійським та Севастопольським, а також - Новоросійським портом (РФ).

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

За даними Плетенчука, російські кораблі зараз намагаються якомога менше заходити у Севастополь, тому що не відчувають звичного для них рівня безпеки.

Водночас ракетоносії окупантів вимушені періодично заходити у цей окупований український порт, бо тільки в ньому відбувається завантаження ракет "Калібр".

"Решта кораблів тримається ближче до Новоросійська", - додав речник.

За його словами, після приблизно тижневого "послаблення" противник знов посилив охорону Керченського мосту - зараз окупанти "прикрили" морські підходи до шляхопроводу близько десятьма катерами тощо.

Кораблі та катери Чорноморського флоту РФ не заходять далі мису Тарханкут у Криму.

Росія частіше застосовує у Чорному морі тактичну авіацію. Вчора росіяни двічі атакували напрямок острова Зміїний керованими авіабомбами, сказала керівниця об'єднаного пресцентру ОК "Південь" Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону.

За її словами, лінію фронту у морському сенсі відкинули до 200 км від контрольованого Україною берега.