ВООЗ не змогла ухвалити глобальну «Пандемічну угоду»

ВООЗ не змогла ухвалити глобальну «Пандемічну угоду»

ВООЗ не змогла ухвалити "Пандемічну угоду"

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) не змогла ухвалити так звану "Пандемічну угоду", про яку кілька днів тому писали "Аргументи тижня". Незважаючи на два роки переговорів серед 194 країн, консенсусу щодо глобального рішення досягти не вдалося. Однак голова ВООЗ Тедрос Адханом Гебрейесус висловив надію, що в майбутньому буде знайдено згоду.

Країни-учасниці організації не змогли дійти єдиної думки з низки питань, включаючи заходи щодо запобігання пандеміям та фінансування. Однією зі спірних тем було обговорення доступності ліків та вакцин для бідних країн - наскільки вони повинні бути безкоштовними або доступними за низькими цінами.

Представники Великої Британії заперечували проти обов’язкової вимоги резервувати 20% тестів, ліків та вакцин для ВООЗ з метою надання їх бідним країнам під час надзвичайних ситуацій.

Бідні країни висловлювали побоювання, що запропонована угода не забезпечить гарантії постачання ліками найбільш уразливих верств населення.

Як повідомляють журналісти агентства INKORR, фармацевтична промисловість також зіткнулася з серйозним протидією та запереченнями.

Критики угоди обурилися пунктами, які передбачали обмеження суверенітету країн на користь ВООЗ, зокрема щодо запровадження локдаунів або обов’язкової вакцинації у разі пандемії.

Незважаючи на обіцянки переглянути всі спірні моменти, залишаються питання щодо пункту про боротьбу з "дезінформацією", який може призвести до цензури контенту з цієї теми.

Читайте також: