"Вся Росія хвора. Заворушень буде тільки більше" - чому "загорівся" Кавказ

У Росії, в місті Махачкала, група активістів провела антисемітську акцію, вторгнувшись у місцевий аеропорт і намагаючись проникнути до літака, що летів до Тель-Авіва, з метою пошуку євреїв. Зростання подібних протестів у Росії було очікуваним і стало питанням часу. Ймовірність їх подальшого поширення лише зростатиме.

Зазначений регіон найбільш схильний до таких проявів. Про це розповів політолог Андрій Миселюк у коментарі до Gazeta.ua.

"Експерти та спостерігачі давно передбачали виникнення масових заворушень на Кавказі. Схожі події мали місце на початку повномасштабної війни, коли в цьому регіоні розпочався процес мобілізації. Незабаром все спокійно стало, але на Північному Кавказі завжди існували підстави для протестів. Єдиним невідомим було привід до них. Очевидно, що місцеве населення розчароване втратами, пониженням економічної ситуації та зникненням раніше практикованої щедрості влади у відношенні до цього регіону. Таким чином, ситуація призвела до значного протесту, який набрав значних розмірів. Ця потенційна загроза зріла протягом тривалого часу", - заявив Миселюк.

Проте, поки що ці події не становлять жодної прямої загрози для російських владних структур, додав політолог.

За його словами, антисемітизм є сталим явищем у російському суспільстві. Він регулярно проявляється в різних регіонах. Це не має радикального впливу на сприйняття Росії світом. Це, однак, є додатковим сигналом про те, що російське суспільство значно відстає від світових цивілізаційних стандартів. Росіяни ще не готові до вищого рівня зрілості, що проявляється, наприклад, у вторгненнях на злітні смуги авіаліній. Ці події призвели до більш глибокого розуміння світом багатьох проблем, існуючих в Росії. Вони нагадують про наявність ряду проблем, зокрема з питаннями антисемітизму і погромів, які зникають зі свідомості росіян. Також це підкреслює наявність конфліктів між різними національностями, що проживають у Росії, які лише загострюватимуться", - розповів Миселюк.

За словами політолога, на міжнародній арені відношення до Росії мають бути однозначними.

"Світ повинен знати про закиди, що були зроблені російським керівництвом щодо національної приналежності нашого президента. Це ще раз доводить, що всі рівні суспільства в Росії заражені цим. Росіянам ще далеко до готовності жити в цивілізованому світі", - додав Миселюк.

  • 29 жовтня антисемітські активісти в Махачкалі проникли в аеропорт і намагалися потрапити до літака з Тель-Авіва, шукаючи євреїв.
  • Загострення міжетнічної та міжрелігійної напруженості в Росії підкреслюють активність антисемітських демонстрацій, зазначає американський Інститут вивчення війни.