Встигніть обміняти: з 1 жовтня з обігу виведуть деякі монети і купюри

З 1 жовтня в Україні перестануть користуватися дрібними монетами та низкою купюр.

Обміняти їх можна лише до кінця вересня, а вже з жовтня такі гроші не прийматимуть та не обмінюватимуть, нагадали в Національному банку України.

"Зокрема з обігу виведуть деякі монети та банкноти, тож вони виконуватимуть роль простих сувенірів. Українці повинні перевірити чи є у них банкноти номіналом 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 та 200 до 2003 року випуску та монети номіналом 1, 2, 5 та 25 копійок", йдеться в повідомленні.

Такі купюри та монети можна віднести до найближчого відділення банку та обміняти на нові. Зробити це можна до 30 вересня включно. З 1 жовтня банки обмін здійснювати вже не будуть.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Обміняти монети та паперові купюри на інші монети та банкноти всіх номіналів, які є в обігу, у сумах, кратних 10 копійкам, українці можуть без стягнення плати за проведення обміну.

З питань обміну банкнот та монет можна буде звернутися до відділення НБУ в Києві за адресою Контрактова площа 2А, в Дніпрі за адресою вулиця Воскресенська 13, у Львові до відділення НБУ, що на вулиці Коперника, в Одесі за адресою вулиця Рішельєвська 8, у Харкові Театральна площа 1, а в Хмельницькому за адресою вулиця Володимирівська 91.

"Також обміняти монети та банкноти можна у відділеннях вповноважених банків: Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен і ПУМБ. Актуальну інформацію можна дізнатися у відділеннях, а також на їхніх офіційних сайтах. Щодо обміну старих банкнот та монет на нові, то ця послуга є абсолютно безкоштовною", додали у фінустанові.

Громадяни не повинні втрачати свої кошти через вигадане пошкодження чи зношення купюр іноземної валюти. Національний банк України каратиме за будь-який "креатив" у тлумаченні норм і правил щодо обміну, заявив очільник регулятора Андрій Пишний.

За його словами, порушникам штрафи забезпечені, а деяким із них навіть загрожує анулювання ліцензій.