Вступ України до ЄС. Попереду довгий шлях

Якийсь недовірчивий настрій викликає рішення Європейської Комісії щодо рекомендації розпочати переговори з Україною про вступ до Євросоюзу. Хоча це вже перший крок на шляху до членства.

Окрім семи раніше визначених критеріїв, які потрібно виконати (чотири вже виконані, але ще три залишаються невиконаними, є питання щодо їх реалізації), є ще загальні Копенгагенські критерії. Вони складніші та ширші. Відповідність їм визначатиме готовність країни до вступу в Європейський Союз:

  • Політичний критерій, що передбачає стабільність установ, які гарантують демократію, верховенство права, права людини та захист прав меншин.
  • Економічний критерій, тобто наявність дієвої ринкової економіки.
  • Членський критерій, який означає зобов'язання, що випливають зі статусу члена ЄС, зокрема, підтримка політичних, економічних та монетарних цілей.

До цих критеріїв нараховується багато реформ, які в Україні ще не були здійснені, а також ті, які можна трактувати по-різному. Наприклад, пункт про демократію.

Тому я не є оптимістом, який вже через декілька років бачить Україну як повноправного члена ЄС. Ми маємо зробити багато реформ, які вимагаються від нас до 2030 року. Варто згадати, що Туреччина чекає на приєднання вже більше тридцяти років, і навіть не факт, що вона його дочекається.

Також важливою умовою для нашого вступу є стан самого Євросоюзу на момент нашої готовності, а також структура та механізм прийняття рішень. Багато також залежатиме від політичних настроїв провідних країн ЄС, зокрема Німеччини та Франції.

З урахуванням сьогоднішнього рішення, потрібно готуватися до тривалого процесу переговорів. Тому бажаю всім міцного нерву та холодної голови.

Читайте також:

  • Вступ України до ЄС: Зеленський доручив уряду забезпечити готовність до переговорів
  • Зеленський розповів, коли буде наступне важливе рішення щодо вступу в ЄС
  • Вступ України до ЄС: Угорщина істерично відреагувала