Західні запаси снарядів на дні, а війна в Україні затягується

Стаття на сайті CNN

У західних збройних сил закінчують боєприпаси, які можна було б передати Україні, попередили у вівторок представники НАТО і Великої Британії, закликаючи країни блоку нарощувати виробництво, щоб "тримати Україну в боротьбі з російськими загарбниками".

Новина про можливу нестачу боєприпасів з'явилася після того, як гроші на закупівлю зброї для України не включили до тимчасового законопроєкту про витрати, який Конгрес США ухвалив на вихідних, щоб уникнути припинення роботи федерального уряду.

Нова невизначеність щодо майбутньої допомоги США виникла у вівторок, коли спікера Палати представників США Кевіна Маккарті, який виступав за підтримку України, усунули колеги-республіканці з керівної посади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: $300 млн на день: скільки коштує війна для РФ

Ці події є тривожною новиною для України, оскільки війна з сусідньою Росією триває вже 20-й місяць і порушує питання про те, чи зможе Москва перечекати обіцянки Заходу про взяття на себе зобов'язань допомоги Києву.

"Тепер видно дно бочки", - заявив адмірал Роб Бауер з Нідерландів, голова Військового комітету НАТО і найвищий військовий чиновник Альянсу, про запаси боєприпасів Заходу у вівторок, під час дискусії на Варшавському безпековому форумі.

У НАТО почали давати Україні боєприпаси, але не з повних складів, а з напівпорожніх у Європі, і зараз вони практично порожні

"Ми віддаємо Україні системи озброєння, і це чудово, і боєприпаси, але не з повних складів. Ми почали давати їх із напівпорожніх складів у Європі, і зараз вони практично порожні", - сказав Бауер.

Джеймс Хіппі, міністр збройних сил Великої Британії, виступаючи на тій же панелі, заявив, що хоча запаси можуть бути невеликими, допомога Києву має продовжуватися, а західним країнам слід збільшити свої можливості з виробництва більшої кількості боєприпасів.

"Маємо підтримувати Україну у боротьбі сьогодні, завтра, післязавтра і далі. Це означає продовжувати віддавати день у день і відновлювати наші власні запаси", - сказав Хіпі.

Арсенал демократії США має почати працювати понаднормово, інакше військові зусилля України можуть опинитися під загрозою

Тим часом аналітики попереджають, що "арсенал демократії" США має почати працювати понаднормово, інакше військові зусилля України можуть опинитися під загрозою.

"США та союзники відправляють в Україну широкий спектр боєприпасів, але вони не виробляються та не доставляються так швидко, як треба. Оскільки Україна відклала початок літнього наступу, щоб доставити більше боєприпасів та техніки на передову, Росія спромоглася зміцнити оборону, яка значно сповільнила просування українців. Українські сили показали себе гнучкими та адаптивними, але їм потрібно мати достатню кількість боєприпасів та озброєння", - написав минулого тижня старший науковий співробітник Atlantic Council Томас Уоррік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Маємо нову потенційну загрозу через Північну Корею" Олександр Мусієнко

Але події у Вашингтоні ставлять під сумнів постачання та становище України на полі бою.

"Нездатність забезпечити своєчасні закупівлі та постачання може підірвати важливі українські операції з повернення додаткових територій або захисту від потенційних майбутніх наступів Росії", - написав заступник міністра оборони США Майкл МакКорд у листі до керівництва Конгресу в п'ятницю як законопроєкт про витрати, який, в результаті, не прийняли як допомогу Україні.

"Без додаткового фінансування зараз нам довелося б відкласти чи скоротити допомогу для задоволення нагальних потреб України, зокрема засобів ППО та боєприпасів, які мають вирішальне значення та невідкладні зараз, коли Росія готується до зимового наступу та продовжує атакувати українські міста", - написав МакКорд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна досягне своїх військових цілей" Пітер Дікінсон про візит Блінкена

За даними Ради з міжнародних відносин, військова допомога США Україні з початку війни до 31 липня склала приголомшливі $46, млрд. Союзники НАТО внесли ще мільярди.

Але військові визнають, що боєприпаси використовуються з приголомшливою швидкістю на полях битв в Україні.

Українські війська зазвичай вистрілюють у росіян 2000-3000 артилерійських снарядів на день, повідомив у липні представник міністерства оборони США. У липні Пентагон заявив, що надав Україні понад 2 млн. артилерійських снарядів.

"Це інтенсивний артилерійський бій. Знаєте, ми бачили, як по обидва боки фронту було задіяно велику кількість артилерії. Це створює навантаження на міжнародне постачання артилерійських боєприпасів", - заявив тоді міністр оборони Ллойд Остін.

У певний час постачання Вашингтоном 155-мм артилерійських снарядів стало настільки низьким, що в США вирішили поставити Україні касетні боєприпаси.

Переклад Gazeta.ua