Замість закордонних паспортів: у Німеччині закликали видавати чоловікам з України "нові" документи

Чоловік з України отримує нові документи
Чоловік з України отримує нові документи

Українці в Німеччині вимагають, щоб вони отримували документи, які замінюють паспорти, замість повернення на батьківщину. Це стало відомо з повідомлення Deutsche Welle. Правозахисні організації Pro Asyl та Connection eV звернулися до федерального уряду та МВС федеральних земель Німеччини з вимогою видавати українцям альтернативні документи замість паспортів, щоб уникнути повернення на батьківщину через високий ризик потрапити на війну.

З 23 квітня консульства України припинили оформлення закордонних паспортів для українських чоловіків віком від 18 до 60 років. Тепер їм потрібно повернутися на батьківщину, щоб отримати цей документ. Проблема в тому, що без паспорта цим людям загрожує втрата посвідки на проживання і обмежена свобода пересування. Також паспорт необхідний для оформлення багатьох важливих документів, наприклад, для оформлення постійної посвідки на проживання, укладання шлюбу, відкриття банківського рахунку тощо.

"Без дійсного паспорта численним військовозобов'язаним українцям, які мають право на проживання в Німеччині і проживають у цій країні протягом років, загрожує не лише втрата тимчасової посвідки на проживання. Паспорт потрібен і для оформлення постійної посвідки на проживання, укладання шлюбу, оформлення документів при народженні дитини, відкритті банківського рахунку та у багатьох інших ситуаціях", - зазначив Тарек Алаовс, експерт організації Pro Asyl.

Представники правозахисних організацій наголосили на тому, що українці, які відмовляються від військової служби з міркувань совісті, мають право на відмову. Вони переконані, що Україна не дотримується цього права, відправляючи таких людей на фронт і покараючи їх тривалим позбавленням волі.

Депутат Родеріх Кізеветтер також висловив свою позицію з цього питання. Він запропонував припинити надання фінансової допомоги українцям в Німеччині, які не бажають служити на батьківщині.

Зазначимо, що раніше частина біженців в Німеччині була заборонена робити готівкові платежі.

Читайте також