Збирала матеріали для ток-шоу Скабєєвої та Соловйова: у Харкові затримали колаборантку

У Харкові затримали колаборантку, яка допомагала російським ЗМІ виправдовувати агресивну війну проти України. За це їй загрожує до 12 років тюрми. Про це повідомила пресслужба СБУ.

Ця жінка готувала тези, які потім використовували в замовних матеріалах російських телеканалів, зокрема щодо ракетно-бомбових ударів РФ по Харкову. В повідомленні СБУ йдеться, що вона героїзувала окупантів та заперечувала їхні воєнні злочини.

Ці «інформаційні довідки» використовувалися в російських ток-шоу та сюжетах телеканалів, які виступали рупорами Кремля.

Розслідування показало, що ця колаборантка працювала на російські медіа через посередника, яким виявився російський воєнкор, який координував свої дії з російською розвідкою.

Фігурантка виступала у соцмережі «ВКонтакте» і пропонувала свою допомогу у війні проти України. Потім вона передавала отриману інформацію модераторам російських телеканалів або сама виступала в ефірах з використанням своїх тез.

Для збирання інформації, зловмисниця стежила за новинами у Телеграм-каналах або отримувала потрібну інформацію від знайомих.

При обшуках у її помешканні був знайдений мобільний телефон з доказами її діяльності на користь РФ.

Затриману повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • стаття 111-1 (колабораційна діяльність);
  • стаття 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Зловмисниця перебуває під вартою, їй загрожує до 12 років тюрми.

Деякі факти про діяльність ботоферми

Також СБУ ліквідувала ботоферму у Києві, яка проводила інформаційні диверсії на користь російської розвідки. Були затримані два організатори, які масово поширювали дезінформацію про війну в Україні та дискредитували Сили оборони.

Організатори створювали фейкові акаунти у соцмережах, використовуючи імена голови СБУ та начальника розвідки Міноборони. Вони також реєстрували фейкові сторінки українців на різних платформах.

Загалом, ці зловмисники щодня генерували понад 1 тисячу фейкових акаунтів.

Довічне ув'язнення для ракетного зрадника

Українська Служба безпеки оголосила про довічне ув'язнення російського агента, який навів ракетний удар по кафе у Краматорську. Цей інцидент стався у червні 2023 року, внаслідок чого загинуло 13 осіб і ще 64 було поранено.