Зеленський пояснив, чому попри корупцію нардепів не може розпустити Верховну Раду

Президент Володимир Зеленський повідомив, що не може розпустити Верховну Раду під час війни навіть у випадку виявлення корупції серед депутатів. Однак він обіцяє суворі кари для злочинців. Ці заяви були зроблені ним під час підсумкової прес-конференції.

Президент підкреслив, що не може зменшувати чисельність своєї команди. Він сказав: "У мене невелика команда, складаючася з п'яти-шести менеджерів. Якщо скоротити її, то ми станемо менш ефективними, буде менше політичних партійних об'єднань і менше допомоги. Я не можу дозволити собі цього".

Зеленський також відмітив, що депутати мають зосередитися лише на своїй роботі і бути моральними авторитетами. Він признає, що цього недостатньо зараз, але вважає, що це повинно змінитися.

Президент заявив: "Що ж я можу зробити як глава держави? Я не можу розпустити Верховну Раду, оскільки вибори під час воєнного стану є неможливими". За його словами, для проведення виборів і зміни складу Ради потрібно змінювати законодавство.

Зеленський додав, що депутати, які не виконують свої обов'язки, нічим не відрізняються від бізнесменів, які святкують, коли військові воюють. Він закликав боротися з корупцією разом, а не ділити людей.

Президент заявив: "Я зробив все, що можна, щоб депутати проголосували антикорупційні закони, щоб потім вони були використані для переслідування корупціонерів. Це відбувається і буде продовжуватися. Мені важливо максимально боротися з корупційними ризиками. Але так, як вони є… Але закони, антикорупційні органи і СБУ обов'язково виконають свою роботу і винесуть справедливі вироки", – пообіцяв Зеленський.

Зеленський також зауважив, що, незважаючи на випадки скандалів в парламенті, є депутати, які працюють. Він сказав: "Так, проголосували за європейські закони, що дуже важливо. Вони також підтримали багато реформ".

За Конституцією, чергові парламентські вибори мають відбутися у жовтні 2023 року, а президентські весною 2024 року. Однак воєнний стан на території України не дає змоги провести вибори.

До речі, Зеленський також прокоментував скандальні заяви нардепки Безуглої.