Зеленський попередив Джонсона, що Україна протримається без допомоги США, - Politico

Президент України Володимир Зеленський зустрівся зі спікером Палати представників США Майком Джонсоном в грудні. Під час переговорів Зеленський заявив, що без допомоги США Україна протримається до березня-квітня через зростання атак з боку Росії.

За даними Politico, прогноз Зеленського вплинув на рішення Майка Джонсона проголосувати за пакет допомоги у розмірі майже $60 мільярдів для України, не дивлячись на опозицію його консервативних колег.

Протягом чотирьох місяців після зустрічі, Джонсон вирішував, чи протистояти республіканцям, які хотіли його звільнити, і забезпечувати військову допомогу Україні та іншим союзникам. Підготовку закону про допомогу і його втілення в життя було покладено на радника Джонсона з національної безпеки Джоша Ходжеса, який показав велику підтримку України.

"Джош - це той, хто виконував більшу частину важкої роботи протягом цього періоду. Це він повільно зібрав усіх разом з Міністерством оборони, Національним комітетом з безпеки, головами комітетів та іншими членами" , - розповів знайомий з Ходжесом.

Радник вплинув на Джонсона, вказавши, що США можуть протистояти Росії, Китаю та Ірану, надаючи підтримку Україні. Після багатьох обговорень і аргументів за і проти, Джонсона вплинули дані розвідки та релігійні погляди.

Військова підтримка для України

Голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Чарльз К. Браун заявив, що військову підтримку для України в рамках нового пакету допомоги буде відправлено якнайшвидше.

Міністр оборони США Ллойд Остін оголосив про надходження F-16 до України і про інший мільярдний пакет допомоги.

Сам Володимир Зеленський назвав 3 пріоритети для озброєння України своїми союзниками з Рамштайну.