Як ЄС може допомогти Україні пережити наступні зими - сценарії

На зображенні - енергетична ефективність будівель
На зображенні - енергетична ефективність будівель

Україні потрібно розв'язати чотири завдання для запобігання кризі в опалювальний сезон

За інформацією видання Euractiv, Україні для запобігання найгіршим сценаріям в опалювальний сезон необхідно вирішити чотири завдання. Перше - це реалізація протиповітряної оборони. Друге - ремонт генерації та створення нових децентралізованих потужностей. Третє - побудова передавальних мереж для імпорту електроенергії. І, нарешті, четверте - впровадження енергоефективних заходів та управління попитом.

Імпорт електроенергії з країн-членів ЄС також може стати ще одним джерелом підтримки для України. Об'єднання енергосистеми з країнами-членами ЄС дало змогу імпортувати загалом 1,7 ГВт.

За прогнозами експертів, найвище навантаження на електроенергетику в Україні в зимовий період очікується у діапазоні між 18 і 19 ГВт, залежно від температури. В оцінках фахівців, дефіцит електроенергії під час зими 2024/25 року може сягати 5,8 ГВт, що майже рівне потужності Запорізької АЕС. Навіть при всіх зусиллях з ремонту та будівництва нових об'єктів, цей величезний дефіцит не буде забезпечений.

Для розвитку енергосистеми України існують шість варіантів. Перший - реконструкція та модернізація підстанцій у прикордонних регіонах. Другий - розширення міжсистемних зв'язків між Польщею та Україною через модернізацію лінії 400 кВ Жешув-Хемльницький та перепрофілювання наявної лінії 220 кВ Замостя-Добротвір. Третій - прискорення будівництва та введення в експлуатацію запланованих проєктів з передачі електроенергії між Україною та країнами-членами ЄС. Четвертий - використання динамічного рейтингу ліній і силової електроніки для оптимізації роботи мереж. П'ятий - використання мереж 110 кВ в якості додаткового імпорту електроенергії або підключення нових потужностей з-за меж України. Шостий - співпраця з постачальниками електрообладнання та запчастин, необхідних для ремонту, модернізації та будівництва нових мереж.

У найближчій перспективі, Україна може отримати додаткові 0,5 ГВт імпортних потужностей. На наступну зиму 2025/26 року, за таким же підходом, можна додати ще 1,4 ГВт. Загалом, досягнення потужності в 3,6 ГВт, що передається з країн-членів ЄС в Україну, є реалістичною метою.

Джерело: УНІАН

Читайте також