Як спілкуватися з тими, хто повернувся з війни: поради психолога

Після того, як військові повернулися з фронту, цивільним громадянам слід уникати обговорення певних тем з ними. Про це розповів психолог Андрій Козінчук.

Уникати вираження жалості та зневажливих коментарів

За його словами, варто уникати вираження жалості, навіть у випадках, коли військові мають поранення або стали інвалідами через війну.

Не потрібно зневажливо ставитися до них, але також не демонструйте жалі. Уникайте запитань, відповіді на які ви не готові почути, таких як "Що було найстрашніше на війні?", "Розкажи, чого ти боявся?", "Скільки ти вбив?", "Нащо ти йшов на цю війну, яку придумав хтось там з Путіним?". Такі запитання можуть образити військового.

Козінчук радить обговорювати свої почуття, використовуючи такі фрази, як "Я пишаюся тобою", "Ти крутий, бо ти пішов, а мені страшно". Також можна говорити про те, як приємно спілкуватися з військовим.

Запитувати дозвіл перед наданням допомоги

Якщо ви помітили, що людина з особливістю потребує допомоги, спочатку запитайте її дозволу. "Коли ви підходите до нього, спитайте його, чи він потребує допомоги, але не піднімайте його самостійно. Також краще контролювати свої емоції, оскільки дивитися на відсутність руки може викликати дискомфорт", - порадив психолог.

Козінчук також зауважує, що не варто давати поради військовим щодо того, як правильно воювати. "Критикувати, давати поради, підвищувати тон - це не добре. Але якщо військовий порушує ваші межі, кричить, робить жарти - це не прийнятно", - зазначає він.

Психолог відзначає, що військовим у цивільному житті може бути страшно від певних звуків. Якщо ви помітили, що військовий переживає, варто підійти до нього та запитати, чи потребує він допомоги.

Обмін полоненими

Нагадаємо, Україна провела 51-й обмін полоненими. З російського полону було звільнено 100 захисників. Серед них - 49 воїнів Національної гвардії України, 25 прикордонників, 26 військовослужбовців ЗСУ, включаючи 11 тероборонців. Загалом з початку війни було звільнено 3135 військовослужбовців.