Автоматичний обмін податковою інформацією: сучасні реалії та перспективи

Автоматичний обмін податковою інформацією: сучасні реалії та перспективи
Коментар юристів компанії "Правова допомога"

Раніше взаємовідносини між країнами щодо обміну податковою інформацією відбувалися головним чином через окремі положення в конвенціях про уникнення подвійного оподаткування і Конвенції про адміністративну взаємодопомогу у податкових питаннях. Ці положення активувалися виключно за запитом податкових органів.

Проте, з 2017 року, завдяки стандартам OECD, які відомі як The Common Reporting Standard (CRS), розпочалася нова парадигма автоматичний обмін податковою інформацією. Цей процес передбачає, що фінансові установи, зокрема банки, фінансові брокери та торговці цінними паперами, автоматично надсилають фінансову інформацію податковим органам. Ця інформація включає дані, рахунки фізичних осіб та корпоративних рахунків компаній тощо. Основна ціль цього процесу полягає в боротьбі з ухиленням від сплати податків і забезпеченні більшої прозорості в фінансовому секторі.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Стандарти автоматичного обміну податковою інформацією прийняли майже 100 країн, включаючи європейські, США, Росію, країни Азії тощо. Перший автоматичний обмін податковою інформацією в Україні планувався на 2023 рік, але через воєнний стан цей процес тимчасово відкладено. Він мав би відбутися шляхом передачі фінансової інформації від банків та інших фінансових установ до податкових органів.

Як забезпечити захист своїх активів за кордоном та підготуватись до автоматичного обміну податковою інформацією?

В даному контексті, коли автоматичний обмін податковою інформацією в Україні ще не діє на повну силу, можливо зробити деякі кроки. Наприклад, розглянути можливість зміни податкового резидентства та подання документів у закордонні банки, які засвідчують це резидентство (наприклад, у країнах з низьким або відсутнім оподаткуванням, таких як ОАЕ чи Монако). Також можна відкрити рахунки у платіжних системах, які не підлягають автоматичному обміну податковою інформацією.

Для підготовки до автоматичного обміну радимо наступне:

1. Оцінка іноземних рахунків фізичних осіб та підприємств (з бенефіціарами).

2. Аналіз документів, поданих до банку для підтвердження податкового резидентства фізичних осіб (і бенефіціарів компаній).

3. Закриття або обнулення непотрібних рахунків (до 1 липня 2023 року).

4. Звернення до банку щодо документів для підтвердження резидентства в цікавій вас країні (наприклад, ОАЕ).

Для крупних компаній та тих, хто бажає уникнути кропіткої та часовитратної підготовки, ідеальним рішенням буде проведення податкової оптимізації.

Кабінет міністрів на доручення президента України Володимира Зеленського запустив нову економічну стратегію, яка допоможе в умовах війни нашій економіці вистояти. Вона стане фундаментом для відновлення країни після війни. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль у Telegram. Загалом буде вісім програм. Вони спрямовані на створення робочих місць через підтримання бізнесу, держзамовлення, будівництво, кредитування та працевлаштування безробітних.

Читайте також: