Блінкен пригрозив Китаю за підтримку ВПК Росії

Блінкен погрожує Китаю через підтримку ВПК Росії
Блінкен погрожує Китаю через підтримку ВПК Росії

Дипломатичні переговори між США та Китаєм у Лаосі

Державний секретар США Ентоні Блінкен та його китайський колега Ван Ї провели зустріч у Лаосі. На тлі зростання геополітичної напруги в регіоні Індо-Тихоокеанського басейну, обидва дипломата обговорили ключові питання своїх відносин.

США висловили стурбованість щодо "дестабілізуючих дій" Китаю в Південно-Китайському морі та заявили про намір просувати концепцію "вільного та відкритого Індо-Тихоокеанського регіону" разом зі своїми союзниками. Також була виражена занепокоєність підтримкою Китаєм російського оборонно-промислового комплексу, на що США загрожують прийняти "відповідні заходи".

«Переговори в Лаосі ще раз підтвердили наш намір продовжувати співпрацю та комунікацію зі США, незважаючи на суперечки, які виникають в наших відносинах»

Китай з свого боку закликав США переглянути своє сприйняття Китаю та повернутися до раціональної та прагматичної політики. Попри суперечки, обидві сторони підтвердили свій намір продовжувати діалог.

Подальший візит Блінкена включає в себе країни Японію, В'єтнам, Філіппіни, Сінгапур та Монголію. Це свідчить про прагнення США зміцнити свою присутність у регіоні. Особлива увага приділяється Філіппінам та Японії, які мають договори про взаємну оборону з Вашингтоном.

Ситуація у регіоні загострюється через безпрецедентне перехоплення російських і китайських бомбардувальників біля Аляски, що є свідченням зростання напруженості між великими державами.

Внутрішньополітичні процеси у США також посилюють цю ситуацію, оскільки передвиборча кампанія може вплинути на зовнішню політику країни. Держави Азії уважно спостерігають за розвитком подій, оцінюючи можливі зміни у підходах Вашингтона до регіону та міжнародних альянсів.

Читайте також