Брюсу Лі дісталась роль заробітчанина

23 жовтня 1971 року в Гонконгу відбулась прем'єра фільму "Великий бос". Головну роль у цій картині зіграв майстер бойових мистецтв Брюс Лі.

У 1969 році актор переїхав з США до Гонконгу. Він навчався на філософському факультеті Вашингтонського університету і одночасно надавав приватні уроки кунґ-фу. Один з його учнів був баскетболіст Карім Абдул-Джаббар. У Голлівуді Брюс Лі отримував лише другорядні ролі через расову упередженість. Але коли він повернувся до Гонконгу, виявилося, що на Далекому Сході він став справжньою зіркою американського кіно. В його честь навіть було створено щотижневе телевізійне шоу.

Сам Брюс Лі відносився до кіно як до поєднання мистецтва і бізнесу. Він вважав, що актор - це не просто людська істота, а манекен або пристосування до ролі. Але він сам намагався бути кращим манекеном і залучати увагу бізнесменів. Брюс Лі також критикував китайські стрічки за неправдивість зображення бійок.

У фільмі "Великий бос" спочатку Брюс Лі мав другорядну роль, але після відзнятих сцен режисер змінив свою думку. У картині розповідається про китайського заробітчанина Чжена, який поїздить до Таїланду і потрапляє на фабрику з виготовлення льоду, що насправді приховує торгівлю наркотиками. Протагоніст розгадує загадку своїх зниклих родичів і починає мститися злочинцям.

Екранні поєдинки, які знімав Брюс Лі, були показані в загальних планах, щоб глядачі могли бачити удари обох супротивників. Деякі сцени були настільки швидкими, що їх не вдалялося зняти 24-кадровою камерою, і їх доводилося записувати 32-кадровою технологією.

Брюс Лі віддавав багато часу на репетиції бійок і часто отримував синці на плечах і руках. Іноді він жартував, що синці - це безкоштовний додаток до ролі.

Фільм "Великий бос" був надзвичайно популярним у Гонконгу, де його показали 875 разів протягом трьох тижнів після прем'єри. Кіно здобувало набагато більше грошей, ніж голлівудські хіти.

У США з фільму вирізали найжорстокіші сцени, такі як вбивство одного з героїв за допомогою ручної пилки.

Брюс Лі помер в липні 1973 року. Після "Великого боса" він знявся у ще трьох голлівудських фільмах. Останній фільм "Гра смерті" був закінчений за допомогою двійників Брюса Лі. Його персонаж в цьому фільмі бореться зі злочинними організаціями, щоб знайти убивцю свого сина.

На уроки бойових мистецтв у Брюса Лі коштувало $275 на годину в Лос-Анджелесі. За сучасні гроші це приблизно $2 тис. або 56 тис. грн.

Приєднуйтесь до нашого телеграм каналу новостей - INKORR