Чи дійсно ранкова кава допомагає подолати втому

Чи дійсно ранкова кава допомагає подолати втому

Більшість людей вживають каву зранку, щоб подолати втому і залишатися бадьорими і ефективно працювати. Проте дослідники з'ясували, що кава містить речовини, які мають різний вплив на мозок (The Medical News Today).

Для проведення дослідження, вчені порівняли дані функціонального МРТ тих, хто постійно вживав каву, до й після вживання кави або кофеїну. У дослідження були залучені 47 осіб, які щодня пили принаймні одну чашку кави і були в середньому віком 30 років. Усім учасникам було сказано утриматися від вживання будь-яких кофеїновмісних продуктів або їжі щонайменше за три години до проведення дослідження.

Учасники зробили два МРТ сканування: одне до та одне через 30 хвилин після вживання кофеїну або кави. За результатами дослідження було виявлено, що кава й кофеїн сприяли кращій готовності переходу від режиму відпочинку до виконання завдань.

  • Випита кава містить тисячі біологічно активних речовин, серед яких є кофеїн, який надає ефект бадьорості, енергії та покращує настрій. Коли п'єш каву, близько 90% кофеїну потрапляє в кров упродовж 45 хвилин. Цей ефект триває ще близько 2,5-4,5 годин, після чого кофеїн виводиться з організму, і може виникнути втома, особливо якщо час вже після обіду або ввечері.

Читайте також: