Чим і як підживлювати плодові дерева восени: поради досвідчених садівників

Чим і як підживлювати плодові дерева восени: поради досвідчених садівників

Восени дерева в саду готують до майбутнього сезону, підгодовуючи яблуні, груші та вишні, щоб формувати бруньки для розвитку навесні. Осіннє підживлення плодових дерев робить їх стійкішими до холоду і допомагає краще пережити зиму.

Для груш, яблунь та вишень рекомендують використовувати перегній, який поліпшує структуру ґрунту і забезпечує дерева поживними речовинами. Під молоді дерева вносять не менше 30 кг перегною, а під дорослі - до 50 кг. Також вносять фосфорно-калійні добрива в розрахунку 300 г суперфосфату і 200 г сульфату калію для яблунь та груш, а для вишень - дві столові ложки сульфату калію та три столові ложки суперфосфату у 10 л води. Гній вносять у ствольні кола, а потім мульчують сіном, під кожне дерево не менше 5 кг гною.

Також можна використати спеціальні комплексні добрива, які продаються в магазинах. Після внесення добрив рекомендується замульчувати дерева сіном або скошеною травою. Для яблунь та груш можна додатково полити селітрою, йодом або мідним купоросом. Селітру розводять з розрахунку 50 г на 10 літрів окропу, йод розчиняють 10 крапель у 10 літрах води, а мідний купорос розчиняють в розрахунку 100 г на 10 літрів води. Що до вишень, то до них можна додати кальцій у вигляді меленої яєчної шкарлупи або доломітового борошна, а також хлористий калій.

Зазвичай до жовтня завершуються всі роботи в саду та на городі, а серед найголовніших справ на зиму є обробка дерев. Побілити потрібно зрілі та старі фруктові дерева, особливо ті, у яких є проблеми зі стовбурами. За досвідом садівників, саме восени дерева краще захищені від вітру та гризунів, а також вони мають менше шансів промерзнути.

Читайте також: