Довічне утримання: чому деякі українці отримують 50 мінімальних пенсій

Експерт із пенсійної політики Сергій Коробкін у своєму нещодавньому відео порушив питання пенсійного забезпечення суддів в Україні.

Чому судді отримують такі високі пенсії порівняно зі звичайними громадянами? Ведь пенсії і зарплати суддів платяться з державного бюджету, який формується за рахунок податків громадян.

Середня пенсія в Україні на сьогоднішній день становить трохи більше 5000 гривень, тоді як середня пенсія судді на 1 січня 2024 року склала майже 100 000 гривень. Це означає, що один суддя отримує пенсію, що в 20 разів вища за середню пенсію. Максимальна пенсія судді може досягати 50 мінімальних.

Чому така нерівність? За словами Коробкіна, судді отримують пенсію в розмірі не менше 50% від своєї зарплати.

Зарплата судді прив'язана до прожиткового мінімуму і становить від 30 до 75 прожиткових мінімумів в залежності від суду, в якому вони працюють. На початок 2024 року ці суми складають 63 000, 105 000 і 157 000 гривень відповідно. До зарплати додаються також різні надбавки та премії.

Спроби зменшити високі пенсії суддів робилися неодноразово, починаючи з 2012 року, але вони лише стосувалися майбутніх пенсіонерів або вважались неконституційними. "Судді просто відстояли своє право на високі пенсії", - підсумовує Коробкін.

Навіть призначене рік тому зменшення пенсій суддям Конституційного суду з 50 до 30% від зарплати так і залишається на папері.

"Це лише законопроект, про якому говорили в ЗМІ. Але його ще не втілили у життя", - коментує експерт.

За думкою Коробкіна, в умовах війни і дефіциту бюджету потрібно швидко вирішити питання обмеження пенсій суддів. Голова Бюджетного комітету Верховної Ради Роксолана Підласа анонсувала відповідні ініціативи ще цього року.

"Оскільки в бюджеті бракує коштів, можливо, буде прийняте вольове рішення знайти компромісу в Раді та серед чиновників", - підкреслює Сергій Коробкін.